BELAGIA. Economia şi transporturile, perturbate de o nouă grevă

BELAGIA. Economia şi transporturile, perturbate de o nouă grevă

Activitatea economică şi transporturile, inclusiv legăturile internaţionale, au fost perturbate, din nou, azi, la Bruxelles şi în provinciile din jurul său din cauza unei greve împotriva măsurilor de austeritate anunţate de noul guvern de dreapta, relatează AFP.

Mişcarea de greve prin rotaţie a fost lansată în urmă cu două săptămâni şi va culmina la 15 decembrie cu greve în toată ţara. Luni, mişcarea include Brabantul Flamand şi Brabantul Valon, cele două provincii din jurul Bruxellesului, dar şi capitala.

În total, 267 de zboruri de pasageri au fost anulate la decolare de pe aeroportul din Bruxelles, reprezentând 44% din traficul prevăzut, în special din cauza a unei greve a personalului de la bagaje.

Traficul feroviar este foarte afectat.

Toate trenurile Thalys care fac legătura între Franţa şi Belgia, Olanda şi Germania, au fost suprimate. Eurostar, care face legătura între Londra şi Bruxelles, ar urma să se oprească la Lille.

Legăturile internaţionale vor fi, de asemenea, perturbate mâine dimineaţă.

Niciun tren nu circula, în această dimineață, la Bruxelles sau în cele două provincii, a anunţat compania belgiană a căilor ferate, SNCB. Mişcarea a început duminică seara şi ar urma să-şi facă simţite efectele până marţi dimineaţa, scrie Agerpres.

În capitala belgiană, transporturile publice - metroul, tramvaiele şi autobuzele - au fost oprite în totalitate. Niciun autobuz nu mai circula în Brabantul Valon şi foarte puţine în Brabantul Flamand.

Acţiunea a perturbat viaţa economică. Greviştii au recurs la acţiuni de pichetare pentru a bloca accesul la zonele industriale şi au instalat baraje care blocau puncte de intrare în Bruxelles. Şcolile şi serviciile publice au fost de asemenea afectate.

Sindicatele denunţă un program de reforme ce vizează realizarea unor economii de 11 miliarde de euro în cinci ani şi care prevede în special prelungirea vârstei de pensionare la 67 de ani, de la 65 în prezent, începând din 2030