Bătălie pe 21 milioane de euro între firma preferată a generalului Marcel Opriş şi Siveco a Irinei Socol
- Roland Căt ălin Pena
- 27 septembrie 2017, 00:00
APIA a acceptat Siveco la licitaţie forţând legea, iar S&T România este condusă de naşul fostului şef al STS
Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) a anunţat, în luna august, că aşteaptă oferte pentru achiziţionarea de „Servicii de mentenanţă, extindere şi dezvoltare a sistemului informatic”, data limită de evaluare a ofertelor fiind 13 octombrie 2017. Pentru contractul în valoare de 97. 358. 400 lei fără TVA, circa 21,2 milioane de euro, au depus oferte Siveco România, Telekom România Communications, cu subcontractorii Best Internet Security şi Trendcadis Corp şi susţinătorul Soft Business Union, şi S&T Româ- nia, în asociere cu Teamnet World Professinal şi susţinătorul Ymnes Teamnet, ultimele două făcând parte din grupul Teamnet fondat de Sebastian Ghiţă.
Irina Socol și Marcel Opriș (foto sus) se înfruntă prin reprezentanți. FOTO: EVZ
55,5 milioane de euro în unsprezece ani
După estimarea APIA, acordul-cadru se va aplica în perioada 2017- 2020, în care se vor atribui câte 20 de contracte subsecvente pe an. Acestea vor viza actualizarea sistemului IT conform cu schimbările regulamentelor europene şi legislaţiei române, dar, mai ales, efectuarea plăţilor către fermieri, care se ridică la două miliarde de euro pe an.
Merită precizat că sistemul informatic al APIA a fost construit şi implementat de Siveco, din 2006 şi până acum dezvoltarea şi mentenanţa lui costând 55,5 milioane de euro. Deci, acum se pun la bătaie pentru trei ani aproape jumătate din suma cheltuită pentru aceleaşi obiective în ultimii unsprezece ani.
Siveco, amendată pentru trucarea unei licitaţii a APIA
Pentru o asemenea sumă uriaşă, de peste 21 de milioane de euro, bineînţeles că interesul firmelor competitoare este imens. Dar, proporţională cu acest interes ar fi trebuit să fie şi vigilenţa celor de la APIA care se ocupă de acceptarea ofertelor.
Bunăoară, Consiliul Concurenţei a anunţat, în luna iulie, că a sancţionat companiile Siveco România şi Intrarom cu amenzi în valoare totală de peste 8 milioane de lei pentru trucarea unei proceduri de achiziţie publică organizată de APIA în anul 2008, privind atribuirea acordului-cadru pentru servicii de extindere şi dezvoltare a sistemului informatic. Valoarea estimată a acordului-cadru a fost de 12 milioane euro, fără TVA. În urma investigaţiei care a fost declanşată pe baza unor informaţii furnizate de Curtea de Conturi a României, Intrarom a fost sancţionată cu o amendă de 2,1 milioane de lei, iar Siveco România cu 5,8 milioane de lei.
Ca atare, mai ales că Siveco a fost amendată pentru că a aranjat cu Intrarom să participe doar formal la o licitaţie organizată chiar de APIA, potrivit Legii 98/2016 privind achiziţiile publice, oferta Siveco ar fi trebuit exclusă din procedura de atribuire a contractului de 21,2 milioane de euro.
Condamnare pentru evaziune
Mai mult, fondatorul şi fostul președinte al Siveco România, Irina Socol, a fost condamnată definitiv, în mai 2016, la doi ani și șase luni închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală. Ea a fost trimisă în judecată pentru că a pus bazele unui mecanism evazionist în care a angrenat firma pe care a înființat-o, la începutul anilor 1990, Siveco România. Deci, ea conducea compania când a a trucat licitaţia de la APIA din 2008. Iar legea 98 este clară la articolele 164 şi 167.
Filiera Nicolau – Opriş
Asocierea condusă de S&T România are o lungă istorie în piaţă şi rar dă greş când participă la o licitaţie cu bani publici. Preşedintele executiv al firmei, care are ca acţionari Computer Beting Company GMBH din Austria Quality Business Solutions SRL din România și S%T AG din Austria cu 1,01%, este, din ianuarie 2015, Dumitru Octavian Nicolau, care deţine şi calitatea de acţionar unic la Quality Business Solutions SRL. Nicolau este unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din domeniul telecomunicaţiilor. Soţia sa, Iuliana Adriana, a fost acţionară în firma 2K Telecom şi şi-a vândut acţiunile în 2005 lui Sebastian Ghiţă.
Firmele pe care le-a controlat de-a lungul anilor au câştigat contracte importante de la STS, în timp ce soţia fostului director al acestui serviciu, generalul Marcel Opriş, era angajata familiei Nicolau. Camelia Opriș a fost salariată a Omnivision Consultanță SRL, patronată de Iuliana Adriana Nicolau, soția lui Octavian Nicolau. Informația potrivit căreia Camelia Opriș a fost angajata la Omnivision apare și în declarațiile de avere ale fostului șef al STS din anii 2009, 2010 și 2011. Presa a scris că Opriş a sprijinit în mod direct grupul de firme la care a lucrat soţia sa, pentru a obține 51 de contracte de la instituția pe care o conduce. Unele surse din industria IT susţin chiar că între Nicolau şi Opriş există şi o relaţie naş-fin
Articolele din Legea achiziţiilor publice din cauza cărora Siveco ar trebui exclusă de la licitaţie
Art. 167
(1) Autoritatea contractantă exclude din procedura de atribuire a contractului de achiziție publică/acordului-cadru orice operator economic care se află în oricare dintre următoarele situații:
c) a comis o abatere profesională gravă care îi pune în discuție integritatea, iar autoritatea contractantă poate demonstra acest lucru prin orice mijloc de probă adecvat, cum ar fi o decizie a unei instanțe judecătorești sau a unei autorități administrative;
d) autoritatea contractantă are suficiente indicii rezonabile/informații concrete pentru a considera că operatorul economic a încheiat cu alți operatori economici acorduri care vizează denaturarea concurenței în cadrul sau în legătură cu procedura în cauză;
(3) În sensul dispozițiilor alin. (1) lit. c), prin abatere profesională gravă se înțelege orice abatere comisă de operatorul economic care afectează reputația profesională a acestuia, cum ar fi încălcări ale regulilor de concurență de tip cartel care vizează trucarea licitațiilor sau încălcări ale drepturilor de proprietate intelectuală, săvârșită cu intenție sau din culpă gravă.
(4) Dispozițiile alin. (1) lit. c) sunt aplicabile și în situația în care operatorul economic sau una dintre persoanele prevăzute la art. 164 alin. (2) este supusă unei proceduri judiciare de investigație în legătură cu săvârșirea uneia/unora dintre faptele prevăzute la art. 164 alin. (1).
Art. 164
1) Autoritatea contractantă exclude din procedura de atribuire a contractului de achiziţie publică/acordului-cadru orice operator economic cu privire la care a stabilit, în urma analizei informaţiilor şi documentelor prezentate de acesta, sau a luat cunoştinţă în orice alt mod că a fost condamnat prin hotărâre definitivă a unei instanţe judecătoreşti, pentru comiterea uneia dintre următoarele infracţiuni:
a) constituirea unui grup infracţional organizat, b) infracţiuni de corupţie
(2) Obligaţia de a exclude din procedura de atribuire un operator economic, în conformitate cu dispoziţiile alin. (1), se aplică şi în cazul în care persoana condamnată printr-o hotărâre definitivă este membru al organului de administrare, de conducere sau de supraveghere al respectivului operator economic sau are putere de reprezentare, de decizie sau de control în cadrul acestuia.