AVENTURI PITOREȘTI PE MAREA NEAGRĂ (PARTEA I). Flota lui Putin, în competiție cu goeleta românească Adornate

AVENTURI PITOREȘTI PE MAREA NEAGRĂ (PARTEA I). Flota lui Putin, în competiție cu goeleta românească Adornate

Corabia noastră a câștigat locul doi la clasa sa și locul cinci în clasamentul general al Regatei Marilor Veliere. Navele rusești navigau cu vele, cu șase noduri, iar vântul avea doar cinci! La sud de Crimeea, doi cadeți au fost botezați. Echipajul este desprins, parcă, din celebrul roman ecranizat, „Toate pânzele sus!”

Prima parte a Regatei Marilor Veliere, aflată la a doua ediţie, care se desfăşoară în Marea Neagră, s-a încheiat la Novorsyissk, în Rusia. Superba goeletă Adornate care, din păcate, este singura navă cu pavilion și echipaj românesc prezentă la competiția nautică SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2016, a obţinut locul doi la clasa sa şi un onorabil loc cinci în clasamentul general. Şi, poate, am fi putut fi pe podium şi aici, dacă cele trei mari şi frumoase veliere ruseşti, Mir, Nadezhda şi Kruzenshtern, ocupantele locurilor doi, trei şi patru, n-ar fi navigat, curios, cu şase noduri, în condiţiile în care vântul din prova, potrivnic, sufla doar cu cinci noduri. Iar restul velierelor abia înaintau , bine tăvălite de valurile care depăşeau uneori trei metri şi abia dacă prindeau unu – două noduri (un nod = o milă pe oră, o milă marină = 1852 metri).

FOTO: Apus de soare pe Adornate

Locul întâi l-a căștigat, ca acum doi ani, micul cutter rusesc Akela. Şi, dacă la începutul cursei, care a durat cinci zile, corăbiile se învârteau, precum muştele la bec, în căutarea unei brize cât de cât mai puternice, în ultimele două zile, capriciosul Pont Euxin i-a pus la încercare pe marinari. Până la urmă, toate navele au ajuns cu bine la Novorosyissk, unde au staţionat trei zile după care au luat startul în partea a doua a regatei, către staţiunea preferată a lui Putin, Soci.

FOTO:  O parte din echipaj

Un echipaj ca „În toate pânzele sus!”

Echipajul corăbiei Adornate, din care face parte şi reporterul Evenimentului zilei, numără 15 marinari. Şi, chit că este de trei ori mai mare, comparativ cu cel al livreştii goelete Speranţa, am identificat printre corăbierii noştri câteva similitudini cu personajele imaginate de Radu Tudoran în celebrul său roman, ecranizat în anii ’70, „Toate pânzele sus”.

FOTO: Ismail

Astfel, căpitanul de cursă lungă Ovidiu Eram – de 40 de ani, comandantul navei, a intrat perfect în pielea lui Anton Lupan. Numai că, în loc de nostalgia pentru prietenul său Pierre Vaillant, îl încearcă dorul după soţia şi băieţelul său, de numai patru săptămâni, pe care i-a lăsat la Constanţa. L-am găsit şi pe straşnicul cârmaci Gherasim, căruia i-a dat viaţă Ilarion Ciobanu, numai că pe vasul nostru se numeşte Mihai Geantău, zis Nea Mişu. Bărbatul, de 61 de ani, a fost 28 de ani îmbarcat pe bricul Mircea, de unde a trecut în rezervă din funcţia de nostrom. De şapte ani este şef de echipaj pe Adornate.

FOTO: La manevră

Ismail, Haralamb, Ieremia, Mihu și Martin Strickland

Nea Marian Trifu, omul care ghiceşte vremea în polonicul cu care învârte în delicioasele sale tocăniţe, este un fel de Ismail ortodox, marinarul Viorel Lintz – şi el om care a servit şapte ani pe Mircea – este credinciosul Ieremia, iar pe frumosul Haralamb îl cheamă Cristi Vasile şi este marinar, fotograf şi cameraman profesionist. Nu se putea şi fără musul Mihu. Tânărul novice de pe Adornate are numai 15 ani, e elev în clasa a X-a la liceul constănţean Mihai Eminescu şi se numeşte Victoraş Pavel. Şi, dacă frumoasa Adnana lipseşte din distribuţia noastră, personajul Martin Strickland este interpretat magistral chiar de reporterul de cursă lungă Mihnea-Petru Pârvu, semnatarul acestei corespondenţe. Iar acolitul său, patagonezul Black Pedro, este fostul nostru coleg Doru Iordache, în prezent, reprezentantul armatorului. Are mare grijă de inventarul sticlelor stăpânului său. Din fericire Spânu şi piraţii săi nu există în filmul nostru. În schimb, rusoaicele sunt absolut superbe. Şi votca!

FOTO: Reporterul EVZ, Mihnea Petru Pârvu

Botez marinăresc la sud de Crimeea. Reporterul EVZ a botezat doi cadeți

În a treia zi de voiaj, vântul era în continuare potrivnic și marea se zburlise binișor. Chiar și marinarii cu experiență nu se simțeau confortabil. Și, atunci, toată lumea s-a întrebat de ce? Ceva nu era în regulă. Constatarea a venit imediat. Doi dintre cei aflați la bord nu erau botezați marinărește. Drept pentru care, în urma unei ședințe sumare, s-a hotărât invitarea zeului mării, Neptun, alias Poseidon, zis și Ocean sau Aegir la bord, pentru săvârșirea ancestralului ritual.

FOTO: Lecție de navigație

Cei doi cadeți, Victoraș Pavel (15 ani) și Cosmin Munteanu (22 de ani) au foat luați, pe nepusă masă, din cabinele lor, duși lângă catargul din prova, săpuniți bine cu săpunadă de spălat puntea, bărbieriți, cum e datina, cu o toporișcă, și primeniți cu câte două ghiordele cu apă de mare, de către pirații din suita zeului mării. După care, în prezența nașului lor, comandantul Ovidiu Eram și a preamăritului Neptun, încarnat, de această dată, în pielea reporterului “Bulinei Roșii”, au rostit clasicul jurământ marinăresc: „Jur să nu fiu curvă și să nu mănânc rahat!”. Numele lor de botez marinăresc sunt: Happy Mowgli și Stinky Baloo. Desemnarea jurnalistului nostru ca interpret al lui Neptun și a „nașului” s-a făcut în baza unui calcul al numărului de mile navigate de fiecare membru al echipajului. Iar sussemnatul, navigator cu vechime, a ieșit fruntaș la numărătoare! După care a început cheful. Să le fie de bine și să nu-și calce legământul!

FOTO: Botezul marinăresc