Avem LEGEA VACCINĂRII! Copiii nu vor mai fi primiți la școală dacă nu sunt vaccinați!

Avem LEGEA VACCINĂRII! Copiii nu vor mai fi primiți la școală dacă nu sunt vaccinați!

Deși lucrează la Legea vaccinării din septembrie 2015, Ministerul Sănătății abia astăzi a pus în dezbatere publică mult așteptata Lege a vaccinării. Nu mai conține amenzi și penalizări pentru părinți, dar aceștia vor putea fi anchetați pentru „rele tratamente aplicate minorului”, iar odraslele lor nu vor primite în școli! Pentru prima dată avem reguli clare despre cum se face vaccinarea, cine o face și cu ce seruri!

„Scopul principal al acestei legi nu este acela de a sancționa părinții sau reprezentanții legali ai copiilor, ci acela de a asigura o informare mai bună a acestora, asupra tipurilor de vaccinuri administrate, asupra beneficiilor acestora, asupra stării de sănătate a copiilor, asupra riscurilor la care se expun prin nevaccinare. De asemenea, prin prezentul proiect de lege, devine primordial rolul medicului de familie privind informarea părinților și stabilirea unei relații de încredere între medic și pacient, respectiv părinții, în acest caz, dar și rolul statului în asigurarea și garantarea sănătății la nivel populațional", precizează inițiatorii legii, în expunerea de motive.

Din start, statul român se angajează să asigure finanțare pentru programele de vaccinare, dar și serurile de care e nevoie, fără sincope.

„Statul român, prin Ministerul Sănătăţii finanțează și organizează activitatea de  vaccinare în România. Această activitate se desfășoară prin furnizorii de servicii medicale, constituiți şi organizați conform legislației în vigoare”, se arată în lege.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, legea prevede ca statul va fi cel care va plăti pentru diagnosticul și tratamentul optim pentru orice fel de reacție adversă la vaccinuri, „dacă sunt dovedite relaţii de cauzalitate, confirmate de Grupul Tehnic de Coordonare a Activităților de Vaccinare denumit în continuare (GTCAV). Tipurile de reacții adverse postvaccinale și măsurile compensatorii aplicabile vor fi stabilite prin hotărâre de guvern”, se arată în proiectul de act normativ.

Totodată, „vaccinările obligatorii se efectuează numai în unități sanitare, indiferent de forma de organizare, iar vaccinurile achiziționate conform calendarului vor fi administrate numai de către furnizorii de servicii medicale prevăzuți în ordinulul ministrului sanatatii pentru aprobarea calendarului de vaccinare, și care sunt contractați pentru a desfășura activitatea de vaccinare”.

DACĂ PĂRINȚII NU-ȘI EXPRIMĂ EXPRES REFUZUL, COPILUL VA FI VACCINAT!

Lege aprevede ca, pentru vaccinările obligatorii, „furnizorul de servicii medicale are obligația de a informa părinții sau, după caz, reprezentantul legal al copilului cu privire la calendarul național de vaccinare, consimţământul acestora pentru vaccinare fiind prezumat, cu excepția situației în care părinții sau, după caz, reprezentantul legal refuză, în scris, vaccinarea”.

De asemenea, sunt stipulate și excepțiile de la regulă.

Excepţie fac copiii care au contraindicație definitivă la un anumit vaccin sau la toate vaccinurile, pe baza prezentării, de către părinții sau, după caz, de către reprezentantul legal al copilului, a unei adeverințe care să ateste contraindicația definitivă, emisă de Comisia Județeană de Vaccinare a județului de domiciliu al copilului, cu avizul GTCAV”, se arată în actul normativ.

COPIII NEVACCINAȚI NU VOR FI ACCEPTAȚI LA ȘCOALĂ

Însă, potrivit proiectului de lege, dacă părinții refuză să-și vaccineze copilul, atunci acesta nu va fi primit la școală:

„Pentru garantarea dreptului la sănătate și la educație al tuturor copiilor și tinerilor, la înscrierea acestora într-o colectivitate de invățământ se solicită prezentarea adeverinței care atestă efectuarea vaccinărilor obligatorii eliberată de medicul de familie/furnizorul de servicii medicale de vaccinare. Pentru identitate de rațiune, dacă nu frecventează o unitate de învățământ, admiterea copiilor într-o colectivitate din serviciile de zi se face în aceleași condiții”.

Același document, arată la că nivel local, de imunizarea și controlul operațiunii se vor ocupa Comisiile Județene de Vaccinare și a Municipiului București, care vor avea și situația exactă a procesului de imunizare pe teritoriile de care răspund.

Între atribuțiile acestora intră și sesizarea asistentului medical comunitar şi/sau amediatorului sanitar, serviciul public de asistenţă socială şi direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului „pentru a identifica piedicile întâmpinate în calea vaccinării şi a oferi consiliere în cazul minorului care împlinește vârsta de 3 ani și nu a început sau a întrerupt schema privind vaccinurile obligatorii precum și în cazul copilului înscris într-o colectivitate de învățământ care nu a încheiat schema de recuperare propusă în termen de un an”.

PĂRINȚII VOR PUTEA FI ANCHETAȚI PENTRU „RELE TRATAMENTE” DACĂ NU-ȘI VACCINEAZĂ COPIII

Pe lângă acestea, însă, aceleșai Consilii vor putea practic să determine anchetare apărinților care nu-și vaccinează copiii, pe motiv de rele tratamente aplicate minorului.

Sesizează instituțiile abilitate privind constatarea infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinți sau reprezentanți legali în cazul minorului care împlinește vârsta de 3 ani și nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei

ȘI MEDICII VOR FI ANCHETAȚI DACĂ SE OPUN VACCINĂRII, pentru că pun în pericol sănătatea publică

Aceleași consilii locale „se autosesizează, răspunde la sesizări, analizează și atunci când este cazul, sesizează Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Dentiști din România, Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor din România, Colegiul Farmaciștilor din România precum și alte organisme abilitate atunci când se constată fapte săvârșite de către membrii cu drept de liberă practică precum participarea la acțiuni antivaccinare, transmiterea de informații incorecte sau nedovedite științific, acțiuni sau manifestări care pun în pericol sănătatea publică”.

Aceiași medici de familie sunt obligați prin lege să informeze forurile superioare despre fiecare părinte care refuză vaccinarea. Ei „trimit către Comisia Județeană de Vaccinare sau a Municipiului Bucureşti pentru analiză și rezolvare cazurile care prezintă contraindicații definitive, refuzurile la vaccinare consemnate prin semnarea formularului de refuz precum și copiii care nu s-au prezentat la vaccinare după depășirea cu 3 luni a vârstei eligibile stabilite în calendar pentru fiecare vaccin”.

ȘCOLILE ANUNȚĂ ȘI ELE CARE SUNT COPIII NEVACCINAȚI

„Unitatea de învățământ are obligația să solicite adeverința de vaccinare de la medicul de familie”, notează legea. De asemenea, „unitatea de învățământ are obligația să anunțe Comisia județeană de vaccinare și a municipiului București din cadrul direcției de sănătate publică județeană și a municipiului București privind copiii care nu au fost vaccinați conform calendarului național de vaccinare”.

OBLIGAȚIILE PĂRINȚILOR

Potrivit noii legi, părinții și reprezentanții legali au următoarele responsabilități și obligații:

- Asigurarea prezentării copilului la medicul de familie/furnizorul de servicii medicale pentru realizarea vaccinărilor complete corespunzătoare vârstei pentru vaccinările obligatorii în scopul asigurării dreptului la sănătate;

- Prezentarea la convocarea Comisiei Județene de Vaccinare sau a Municipiului București;

- În cazul părinților care sunt plecați din țară și care lasă copii eligibili la vaccinare în grija unor membrii ai familiei ori a altor persoane, în condițiile prevăzute de lege, sunt obligați să desemneze o persoană responsabilă cu însoțirea copilului la vaccinare. În acest sens, părinții sunt informați să notifice în scris medicului de familie numele acestei persoane, în termen de 15 zile de la data primirii informării din partea medicului de familie.