Au jucat la Barcelona, Atletico Madrid, Ajax sau Inter, dar s-au făcut de râs în România. Fotbaliștii care și-au pătat CV-ul în Liga I. „A fost cea mai mare greșeală din viața mea”
- Andrei Călin
- 7 februarie 2016, 15:44
Jucători importanți, care au îmbrăcat tricourile unor mari echipe europene, au clacat în momentul în care au ajuns în campionatul intern. Dinamo „se poate lăuda” cu transferurile a doi oameni care au evoluat la FC Barcelona, dar au eșuat în Ștefan cel Mare. La polul opus există situația unui brazilian care a confirmat în România, după ce evoluase ani de zile în Serie A.
Adrian Mutu (ASA Târgu Mureș), Ciprian Marica (Steaua), Timo Gebhart (Steaua) și Artem Milevskiy (Concordia Chiajna) sunt starurile ajunse în această iarnă în Liga I. De la acești patru jucători se așteaptă reanimarea unei competiții mediocre, care oferă din ce în ce mai puțin spectacol. CV-urile fotbaliștilor care au ținut capul de afiș în perioada de transferuri din campionatul intern arată foarte bine. Mutu a impresionat în fotbalul european și a evoluat pentru Inter, Verona, Parma, Chelsea, Juventus și Fiorentina. Marica are ca bază ani de fotbal la nivel înalt, în tricoul lui Șahtior, VfB Stuttgart sau Schalke. Timo Gebhart vrea să se reinventeze la Steaua, după ce a avut apariții constante în Bundesliga, pentru Munchen 1860 și Nurnberg. Artem Milevskiy a semnat, surprinzător, cu Concordia Chiajna, după ce, în perioada 2002-2013 a fost om de bază la Dinamo Kiev.
Însă, majoritatea fotbaliștilor „de firmă” care au ajuns în campionatul intern au dezamăgit și n-au reușit să-și confirme CV-ul impresionant.
La acest capitol, de pomină a rămas chiar Gică Popescu, unul dintre pilonii „Generației de Aur”. După ce s-a umplut de glorie la PSV Eindhoven, Tottenham, FC Barcelona și Galatasary, „Baciul” a semnat cu Dinamo, în 2002, la vârsta de 35 de ani. Însă, în Ștefan cel Mare, fostul căpitan al naționalei a avut viață scurtă și tristă. A jucat doar opt meciuri și a dezamăgit profund. S-a făcut de râs într-un joc cu Oțelul, în fața lui Mihai Guriță, adversarul direct, și a plecat cu scandal din „Groapă”. „Am făcut cea mai mare greșeală din viața mea”, avea să spună Gică Popescu.
În 2003, „câini” mai reușeau o achiziție de senzație. În Ștefan cel Mare ajungea Samuel Okunowo, un fundaș care făcuse parte din lotul celor de la FC Barcelona, în intervalul 1998-2001. Nigerianul trecuse și pe la Benfica Lisabona înainte de a semna cu Dinamo, așa că CV-ul său era promițător. Doar de două ori a îmbrăcat Okunowo tricoul „câinilor”, iar transferul său a rămas celebru la capitolul eșecurilor de proprorții din Liga I. Din România, africanul a ajuns în Albania, la KF Tirana și n-a mai evoluat niciodată la nivel înalt.
Un alt internațional român care nu s-a mai acomodat în fotbalul autohton a fost Dan Petrescu. „Bursucul” impresionase la Steaua, înainte de a juca la Foggia, Genoa, Sheffield Wednesday, Chelsea, Bradford și Southampton. După ce și-a încheiat conturile în străinătate, unul dintre cei mai buni fundași din fotbalul românesc a semnat cu FC Național, în 2002, la vârsta de 35 de ani. A jucat doar un sezon pentru „bancari”, a arătat că este departe de forma de altădată și a decis să se retragă.
În 2008, Dinamo a reușit să-l repatrieze pe atacantul Nicolae Mitea, pe care cu cinci ani în urmă îl vânduse la Ajax Amsterdam. Jucătorul avea doar 23 de ani și bătuse pasul pe loc la gruparea „lăncierilor”, după un început promițător. În Ștefan cel Mare a zăbovit un sezon, a jucat 12 partide, n-a marcat niciun gol și a plecat în Grecia, la Ionikos. Mitea a mai trecut și pe la Petrolul, și pe la Concordia Chiajna, dar lucrurile în privința lui erau clare. Fotbalul îl încurca pe fostul internațional român.
Un alt exemplu de fotbalist cu greutate care s-a risipit la revenirea în Liga I este cel al lui Daniel Prodan. Fundașul central jucase la Steaua, apoi se transferase la Atletico Madrid. „Jandarmul” luI Asprillia, din meciul România – Columbia (3-1), s-a accidentat grav la genunchi, nu s-a putut impune la Glasgow Rangers, formație cu care semnase în 1998, și a revenit în România. A jucat la FC Național și Rocar, dar vremurile bune apuseseră pentru Prodan, la doar 28 de ani.
În momentul în care a venit în România, brazilianul Adailton avea în spate ani de zile la nivel înalt. A evoluat în intervalul 1997 – 2010 pentru Parma, PSG, Verona, Genoa și Bologna, apoi a semnat cu FC Vaslui (2010). Despre mijlocașul sud-american s-a spus că este terminat și nu mai are ce să demonstreze în fotbal. Însă, Adailton a devenit un jucător esențial la gruparea lui Adrian Porumboiu, a marcat de 17 ori în 59 de partide și a fost regretat de moldoveni în momentul în care a plecat de la echipă, în 2012.