Au furat din fondurile destinate persoanelor fără vedere. Conducerea unor ONG-uri și reprezentanți ai Siveco sunt audiați într-un dosar de deturnare a fondurilor europene

Au furat din fondurile destinate persoanelor fără vedere. Conducerea unor ONG-uri și reprezentanți ai Siveco sunt audiați într-un dosar de deturnare a fondurilor europene

O grupare formată de reprezentanți ai firmei Siveco și reprezentanți ai organizațiilor dedicate persoanelor cu handicap viziual a întocmit documentaţia aferentă proiectului, astfel încât să fie deturnate sume de bani aferente diferitelor etape parcurse. Irina Socol știa de fraudă

Proiectul finanțat european „Integrarea pe piaţa muncii şi incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi vizuale printr-un program practic de formare în domeniul TIC” face obiectul unei audieri a procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Contractul de finanţare nerambursabilă în valoare totală de 9.270.700 lei (din care: 8.227.952,3 lei cofinanţare din fonduri comunitare POS DRU şi 774.183,7 lei din bugetul naţional) semnat în anul 2010 cu Asociaţia Nevăzătorilor din România (solicitant) în parteneriat cu fundaţia „Cartea Călătoare” şi SC SIVERCO România S.A..     Până în prezent, în cadrul proiectului, s-au realizat plăţi în valoare totală de 4.844.000 lei (ultima în data de 12.07.2013, în baza cererii de rambursare a cheltuielilor nr. 5), iar termenul de finalizare al acestuia a expirat în 30.09.2013.

Au cerut bani pentru cursuri pe care nu le-au făcut

Cele trei cursuri cu tematica TIC mai avansată („editare şi administrare conţinut pentru internet”, „dezvoltare pagini de web” şi „testare şi evaluare aplicaţii web”, fiecare adresându-se unui număr de 300 de cursanţi) nu au fost organizate/desfăşurate efectiv de către SC SIVECO România S.A. şi celelalte entităţi responsabile.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest moment, sunt audiate la DNA.

Sergiu Radu Ruba - preşedinte al Asociaţiei Nevăzătorilor din România

Ovidiu Adrian Dumitrescu - manager al proiectului

Constantin Pietroșel - deţinător al Fundaţiei ALCION şi soţul fostei directoare al Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România.

Din datele existente sunt indicii că împreună cu Mariana Ştefănescu, expert contabil, şi Gabriela Mârze, consilier, la iniţiativa lui Sergiu Ruba, şi cu sprijinul funcţionarului public Sabina Bălan, a întocmit documentaţia aferentă proiectului astfel încât să fie deturnate sume de bani aferente diferitelor etape parcurse

Socol, șeful Siveco, a participat la întâlniri infracționale

 

În data de 27.09.2013, în cadrul unei întâlniri realizate la sediul ANR, Sergiu-Radu Ruba, Irina Socol (patron al SC SIVECO România S.A.), Emil Dragomirescu, Mircea Bucur şi Gabriela Mârze au convenit să fabrice în continuare documente pentru a justifica în fals îndeplinirea obiectivelor asumate în cadrul aplicaţiei, pe care să le includă în cererea de rambursare finală din proiect (ce urmează a fi avansată în următoarele 4 luni, pentru solicitarea la rambursare a sumei de 4.150.000 lei), în scopul obţinerii pe nedrept, din bugetul UE/naţional, a sumei de aproximativ 2.800.000 lei.

Reamintim că Irina Socol este implicată într-un alt dosar de evaziune fiscală. Aceasta a fost arestată preventiv în 9 septembrie, la cererea procurorilor de la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, care instrumentează acest dosar. În referatul cu propunerea de arestare preventivă, procurorii au arătat că Irina Socol este cea care a pus bazele mecanismului evazionist în care a angrenat firma pe care a înfiinţat-o, după atragerea mai multor complici, vizaţi şi ei de ancheta procurorilor, care au recunoscut faptele şi au prezentat pe larg modul în care acestea au fost comise. De la începutul lunii, Irina Socol a fost transferată la domiciliu, în stare de arest.

INTERCEPTĂRI

Mârze G.:  Noi ca să avem acest indicator, acesta cu angajaţii, să fim ok ca şi perioadă de termen de 6 luni, ă, ar trebui, pentru ca ăştia 74, dacă deschizi fişierul acesta integral sau cum dracu se numeşte, vezi că i-am pus filtru pe coloana B, aşa.   Şi în acesta sunt 74 de persoane.  E, astea sunt, din cei 206 angajaţi.    Din ăştia, 74 sunt persoane care nu au urmat nici cursuri şi n-au fost nici  consiliaţi.   Deci ar trebui să aibă una din cele două variante.  Deci ar trebui să le facem fişe de consiliere…

Georgescu G.:  Da.  Şi ce îi facem?

Mârze G.:  La acesta at trebui să avem nişte fişe de consiliere făcute undeva în luna iulie sau august (2013 – n.a.).  Important e că la ăştia au, ă, stagiu practic, să aibă fişa de consiliere, făcută după stagiu practic.  N-o facem înainte.

Georgescu G.:  Mda.  Ştii ce aş avea nevoie, ă, pentru fişele alea de consiliere.   Cred că-mi trebuie datele alea ale lor, formularele, le ai la îndemână?  Că-mi trebuie CNP-uri, date…..

 Din aceste discuții rezultă ilegalităţile comise în implementarea proiectului finanţat din fonduri europene, consideră anchetatorii.

G.: Mai am o bubă mare cu ăştia.  Ştii ce au făcut?  …. Au angajat oameni pe care noi nu i-am consiliat

Bucur M.: Care nu au fost în practică ?

G.: Da, Deşi le-am trimis atunci lista cu toţi ăia care au trimis contract de practică şi care au făcut practică.   …. Vorbesc serios!   70 de oameni au angajat fără să fi făcut practică ……..

G.:  Ei sunt din lista celor 1400, numai că oricum, dacă se uită ăştia se prind că-s bălării, pentru că i-au angajat pe … au angajat familia Pătru.     Familia Părtu a lucrat cu noi ca făcând curs.        ………

G.:  Făceam trei firme şi-i angajam de toţi banii ăia.

Bucur M.: Taci din gură! Pa!