Atenție! Ora de vară ne poate afecta fără să ne dăm seama. Cea mai grea zi va fi luni
- Theodora Sutiu
- 24 martie 2017, 16:20
Trecerea la ora de vară ne afectează fără să ne dăm seama, dar nu pe termen lung, în ceea ce îi privește pe tineri și oamenii sănătoși.
Însă cei care suferă de depresie, mai ales persoanele în vârstă ar putea simţi un disconfort crescut ca urmare a acestei modificări, explică, pentru News.ro, un psiholog clinician, un chirurg şi un specialist în somnologie.
"Cei mai mulţi dintre noi ne adaptăm repede ceasul biologic la această trecere şi o asimilăm cu o senzaţie pozitivă, respectiv cu venirea verii, mai mult soare, mai multă lumină... Totuşi, cercetările spun că persoanele care suferă de anxietate şi depresie ar putea simţi un disconfort crescut ca urmare a acestei modificări”, spune dr. Cătălin Luca, psiholog clinician prinicpal.
Trecerea la ora de vară afectează ritmul biologic zilnic. "Organismul este o constantă şi este legat de foarte mulţi factori. Cu cât îl modifici mai puţin, este mai bine. Nu cred că poate dovedi un stat care sunt economiile făcute prin trecerea la ora de vară, dar pot spune că pentru organism nu este benefic, iar cu vârsta te adaptezi şi mai greu", declară, pentru News.ro, chirurgul pediatru Gabriela Dascăl, membru în Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din România.
După trecerea la ora de vară durează un timp până când organismul se adaptează la noul program.
Pe 26 martie până în 29 octombrie, perioada orei de vară, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore.