Arpad Paszkany are de plată 11 milioane de euro la bugetul de stat

Arpad Paszkany are de plată 11 milioane de euro la bugetul de stat

În cursul lunii noiembrie, ANAF a finalizat un control la clubul de fotbal CFR Cluj și a stabilit că societatea comercială prin care se derulează tranzacțiile fi nanciare a calculat greșit salariile jucătorilor din Gruia

Un control derulat de la Agenția Națională de Administrare Fiscală la clubul CFR Cluj, care vizează activitatea pe mai mulți ani, a descoperit că administratorii nu au virat la bugetul de stat sume importante de bani, care reprezintă o parte din impozitele pe salariile jucătorilor.

Clubul și jucătorii au driblat impozitele

Inspectorii de la Controlul Fiscal au descoperit că cei de la CFR Cluj datorează 26 milioane de lei, ce reprezintă impozite nereținute din salariile jucătorilor, și suma 24,3 milioane de lei, dobânzi și penalități de întârziere.

Cu alte cuvinte, susțin surse din interiorul clubului, salariile jucătorilor au fost impozitate conform Legii Sportului, fiind reținute din salariile jucătorilor un procent de 21,5 la sută, compus din 16 la sută – impozit pe profit și 5,5 la sută impozit pentru sănătate. „Cei de la Fisc au ajuns a concluzia că trebuiau reținute și impozitele pentru contribuțiile sociale, pentru pensia suplimentară și impozitul pentru sănătate datorat de angajator. În total, toate aceste contribuții se ridică la aproape 40 la sută din veniturile jucătorilor”, a declarat un oficial din cadrul clubului de fotbal CFR Cluj.

Controlul fiscal a descoperit că fotbaliștii de la CFR Cluj au fost plătiți pentru prestațiile lor fotbalistice, iar pe lângă salarii li s-au achitat prime de joc sau prime de instalare, care au fost impozitate cu procente mult mai mici decât ar fi trebuit. „Din contractele/ convențiile încheiate și din activitatea desfășurată de către jucătorii de fotbal, rezultă că aceasta nu este una întâmplătoare, conjuncturală, aceasta neimplicând realizarea punctuală a unui serviciu sau lucrări, activitatea desfășurată reprezintă în fapt una dependentă în conformitate cu reglementările legale în vigoare”, susțin inspectorii de la Fisc. Concluzia controlului este că jucătorii profesioniști nu pot fi angajați ca simpli prestatori de servicii și că statutul acestora în cadrul clubului sunt de angajați, în adevăratul sens al cuvântului, calitate din care sunt remunerate și trebuie să plătească și impozite, atât clubul cât și angajatorul.

A intrat și în atenția DNA

Potrivit enational.ro, Arpad Paszkany are de gând săși vândă toate proprietățile din țară și să se stabilească în Ungaria, după ce a primit informații că ar fi intrat în atenția procurorilor DNA. În cazul în care ar face această mișcare, patronul formației CFR Cluj ar lăsa echipa din Gruia fără stadionul „Constantin Rădulescu”.

Fotbaliștii pleacă unul câte unul

Problemele financiare ale clubului CFR Cluj au devenit acute în ultimele luni, după ce Arpad Paszkany, patronal echipei a anunțat că renunță la acțiuni, despre care spune că le-a cedat unor parteneri de afaceri.

Între timp, antrenorul lui CFR Cluj, Vasile Miriuță a plecat de la echipă. Mai mulți jucători de bază au anunțat că nu se vor mai întoarce la echipă dacă nu se vor găsi soluții la problema financiară.

Președintele lui CFR Cluj, Iuliu Mureșan nu a putut fi contact, acesta fiind plecat la Viena.

Dragomir: „Paszkany stă în spatele drepturilor TV ale Ligii 1”

Fostul președinte al Ligii Profesio niste de Fotbal, Dumitru Dragomir (foto), a delcarat că Arpad Paszkany este personajul principal care se află în spatele afacerii cu drepturile de televizare din primul eșalon. Aceste drepturi de televizare au fost achiziționate de Intel Sky Broadcast, care de asemenea a cumpărat și televiziunile Look TV și Look Plus, deținute de Arpad Paszkany. „Am înțeles că cei de la Look TV au nevoie de 500.000 de abonați pentru a scoate profit, iar acum au vreo 300.000 de abonamente doar. Dacă Paszkany nu plătește drepturile TV, cred că la anul campionatul va fi format din șase echipe”, a spus Dragomir, la sport.ro.