Arabia Saudită, principalul importator de arme din lume. Comerțul mondial cu armament a crescut la un nivel-record în 2014
- Paul Ciocoiu
- 8 martie 2015, 16:49
Arabia Saudită a devenit în 2014 primul importator mondial de echipamente militare pe o piaţă al cărei volum a atins un nivel record, alimentată de tensiunile din Orientul Mijlociu şi Asia, arată un raporti publicat astăzi.
În 2014, vânzările de arme "au crescut pentru al şaselea an consecutiv", ajungând la 64,4 miliarde de dolari, faţă de 56 miliarde în 2013, o creştere de 13,4%, afirmă documentul redactat de cabinetul de experţi IHS Janes, cu sediul la Londra, notează AFP.
"Această cifră record a fost alimentată de o cerere fără precedent din partea economiilor emergente pentru avioane militare şi de creşterea tensiunilor regionale în Orientul Mijlociu şi (în zona) Asia-Pacific", explică Ben Moores de la IHS Janes.
Potrivit raportului, care acoperă circa 65 de ţări, Riadul este acum cel mai mare cumpărător de arme din lume, cu importuri ajungând la 6,4 miliarde de dolari. Arabia Saudită, pe locul doi în 2013, a luat acum locul Indiei (5,5 miliarde) şi devine "piaţa cea mai importantă" pentru Statele Unite. "Importurile saudite au crescut cu 54%" şi urcă încă cu 52% în 2015 pentru a atinge 9,8 miliarde de dolari, se arată în raport.
"În 2015, un dolar din şapte cheltuiţi pe achiziţii de arme (este plătit) de Arabia Saudită", insistă IHS Janes, subliniind că "Orientul Mijlociu este cea mai mare piaţă regională" pentru vânzările de arme, cu circa 110 miliarde de dolari de importuri potenţiale pentru deceniul următor.
Numai Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au importat echipamente militare de 8,6 miliarde de dolari în 2014, mai mult decât toată Europa de Vest.
Asupra exporturilor, raportul constată că odată cu vânzările ce ating 23,7 miliarde de dolari, Statele Unite "furnizează o treime din totalul exporturilor (mondiale) şi au fost principalul beneficiar al creşterii" pieţei. Rusia este al doilea cel mai mare exportator de material militar, cu vânzări în valoare totală de 10 miliarde de dolari, cu 9% mai mult decât în 2013.
Cu toate acestea, "după ani de creştere, exporturile ruseşti se confruntă cu dificultăţi" şi "o scădere a exporturilor este prevăzută în 2015", o tendinţă ce ar putea accentua sancţiunile impuse de ţările occidentale în cadrul conflictului ucrainean, estimează raportul.