Anchetă explozivă: sinucidere, cătușe și judecători corupți. Bacșișul de 20.000 de euro care zguduie imperiul miliardarului Dan Adamescu

Anchetă explozivă: sinucidere, cătușe și judecători corupți. Bacșișul de 20.000 de euro care zguduie imperiul miliardarului Dan Adamescu

Procurorii DNA care investigau corupția din Justiție au ajuns la un mituitor discret care se afl ă în spatele unor companii de top din România. Dan Adamescu și fiul său, Alexander, sunt implicați în primul scandal de mită dat unor judecători sindici din Tribunalul București.

Unul dintre cei mai bogaţi români, Dan Adamescu, a fost pus ieri sub acuzare de procurorii DNA pentru că a dat șpagă 20.000 de euro la doi judecători. Este vorba de o anchetă fără precedent a DNA care are toate ingredientele unui scenariu de film.

În acest dosar au fost arestați patru judecători de la Tribunalul București- Secția Falimente/Insolvență: Mircea Moldovan, Elena Rovenţa, Ion Stanciu şi Ciprian- Sorin Viziru. Potrivit actelor din dosar, totul începe în vara anului 2013, atunci când Dan Adamescu (66 de ani) și cu fiul său, Alexander Adamescu (36 de ani), au luat decizia de a-i mitui pe magistraţii care soluţionau dosarele de insolvenţă a două societăţi pe care le controlau: Sigur Industrial Construct SRL și Activ Construcții Industriale SRL (parte din grupul de firme Baumeister - n.r. ).

Foştii angajaţi ai celor doi au explicat la DNA că, în decembrie 2013, planul a fost pus în aplicare. De el ştiau trei oameni de încredere ai familiei Adamescu: Daniel Onuțe (director), Elena-Daniela Firestain (director) și George- Claudiu Dumitru (avocat). Lichidatoarea judiciară Monica- Angela Borza era omul de legătură cu magistraţii Rovenţa şi Stanciu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dan Adamescu a venit la DNA însoțit de gărzi de corp. A fost audiat timp de mai multe ore. El nu a vrut să facă nicio declarație presei FOTO: RĂZVAN PETRESCU

Traseul șpăgii

Procurorii DNA au refăcut şi traseul banilor: din conturile firmei Baumeister, în conturile cabinetului de avocatură a lui Dumitru. Acesta i-a dat mai departe lui Onuțe, care i-a livrat lichidatoarei judiciare Borza. Femeia a schimbat banii în euro şi i-a împărţit celor doi judecători: Stanciu (15.000 de euro) şi Rovenţa (5.000 de euro).

Borza era monitorizată de procurorii DNA, care aveau indicii că se ocupa de aranjarea unor dosare. Pusă în fața probelor, femeia a recunoscut totul şi a făcut şi alte denunţuri. Ea a acceptat să poarte aparatură de înregistrare şi să-i facă pe alţi magistraţi să recunoască şpăgile primite.

Sinuciderea

Ancheta procurorilor a dezvăluit o adevărată rețea de judecători corupți. În ziua în care cei patru judecători au fost reţinuţi pentru mită, 19 mai, procurorii DNA i-au audiat şi pe cei trei oameni de încredere ai familiei Adamescu. Toți au confirmat că acesta este traseul șpăgii. În plus, Dumitru a adus şi un extras de cont în care se atesta viramentul. După audierile de la DNA, avocatul s-a aruncat în fața metroului, în stația Piața Universității, și a decedat.

„Un cozonăcel mare și frumos”

Agenția Națională de Integritate a demarat procedura de verificare a modului în care și-au dobândit averea cei patru judecători implicați în acest caz. Inspectorii vor verifica și averea lui Mircea-Constantin Moldovan, fiul lui Mircea Moldovan, fost consilier la Ministerul Economiei, care are mai multe terenuri, case și mașini. Dosarul DNA a arătat că lichidatorii judiciari dădeau șpăgi pentru a primi dosare. „Vrem dosare noi, tari și mari!”, „Pentru mine e important, că înseamnă că are ceva pe leasing, știi, și pot să valorific”, „Nu contează valoarea. Poate să fie și zece mii de euro, dar tot contează, față de alții care nu au nimic, știi?!”, „aveam un cozonăcel, care l-am comandat noi special, mare și frumos și mi-e că vă cărați cu el...”, sunt doar o parte din stenogramele cererii și ofertei.

Portretul bogatului numărul 2 al României, care a mituit judecători

Familia Adamescu are o avere estimată la 900 milioane de euro, investițiile fiind făcute în asigurări, imobiliare, construcții, energie și media. Potrivit Topului Capital privind cei mai bogați 300 de români, Adamescu este pe locul doi. Pe lângă compania Astra Asigurări, Adamescu deține magazinul Unirea din centrul Capitalei, clădirea unde are sediul Bursa de Valori București, fostul sediul al Vodafone de pe Bulevardul Unirii, hotelul Intercontinental din București și Grand Hotel Rex din Mamaia. Pe cel din urmă, Adamescu a plătit 10 milioane de euro în 2006.

Chirii de 20 milioane de euro

În 2012, magazinul Unirea Shopping Center a avut venituri din chirii de 19,7 milioane de euro, profitul fiind de 2 milioane. În proprietatea familiei Adamescu se află și un mall din Brașov care funcționează sub același brand, Unirea Shopping Center. Prin firma Megaconstruct, milionarul a investit în distribuția de gaze naturale în zona de sud a Dobrogei. El este furnizor de gaze pentru localitățile Mangalia și Venus. Compania de construcții Baumeister avea în 2011 venituri de 41 milioane de euro. Din septembrie 2012, Adamescu a devenit proprietarul clubului de fotbal Oțelul Galați. De altfel, judecătorul arestat Mircea Moldovan a blocat în ultimul moment intrarea în insolvență a clubului, când a observat că societatea care-l administra avea un profit consistent. În urma sfaturilor sale, actele au fost refăcute și clubul a intrat în insolvență. O altă investiție a familiei este în media, respectiv cotidianul „România Liberă” și săptămânalul „Academia Cațavencu”.

Atâtea investiții nu puteau fi făcute de unul singur. Dan Grigore Adamescu și-a implicat în managementul firmelor întreaga familie. Soția sa Carmen și fii Alexander și Randi se ocupă fiecare de companii din grup.

Avocatul care s-a sinucis avea doi copii

Petrișor Cană

O liniște mormântală stăpânea, ieri, casa în care și-a trăit ultimele clipe de viață avocatul George Claudiu Dumitru. La doar 36 de ani, acesta și-a pus capăt zilelor, luni, după ce a declarat procurorilor anticorupție cum a intermediat șpaga de la Dan Adamescu, multimilionarul anchetat de DNA. A ales o moarte violentă: s-a aruncat în fața metroului, la Universitate.

Până acum, el nu a ieșit în „lumina reflectoarelor”, decât atunci când l-a reprezentat pe afacerist la licitația de achiziționare a „Academiei Cațavencu”.

Pe strada aproape pustie, din sectorul 1 al Capitalei, mulți dintre vecini nici nu știau că a murit, deoarece sicriul său nu a trecut pe acasă. Unii dintre ei ne-au povestit despre George că era un tânăr liniștit, cu doi copii. Soția sa, Mihaela, este, la rândul ei, avocată. „Cum, a murit? Doamne ferește!”, a fost reacția lui Petre Badea, un bătrân de 88 de ani, care o știa pe Mihaela de când era copilă.

Locuia în casa socrilor

El ne-a spus că, acolo, era casa părinților fetei. Chiar dacă, la aceeași adresă, figurează cabinetul de avocatură GD LAW, unde George era partener fondator, dar și alte două firme, la poartă nu era nicio plăcuță care să indice sediul. „De vreo 20 de ani stau aici părinții ei. Tinerii s-au mutat, o vreme, dar, apoi, s-au reîntors”, ne-a mai spus bătrânul. „Eu tocmai îi făcusem o legătură de flori doamnei și mă pregăteam să i-o duc”, a adăugat bătrânul. Din spusele apropiaților familiei reiese că trupul neînsuflețit al avocatului a fost ridicat, de la morgă, de tatăl său. A fost depus, marți, la o capelă a Cimitirului „Reînvierea”. Înmormântarea a avut loc, miercuri, într-un cimitir din cartierul Militari.

Avocat din 2002

George Dumitru era licențiat în Drept din anul 2001. În 2002 a devenit avocat definitiv în cadrul Baroului București. Din 2005, a lucrat la Partner SCA Poppa și Asociatii și, apoi, a deschis GD LAW, unde lucra împreună cu soția sa. Era specializat în drept comercial, drept civil, proprietate intelectuală, dreptul muncii, drept societar.

George Dumitru locuia cu familia în casa socrilor. Aici se află sediile cabinetului său și ale altor două firme