Ancheta EVZ: de ce ne mor copilașii cu zile în spitale
- Evenimentulzilei
- 22 iunie 2016, 00:00
În România, copiii mor pe capete din cauza sărăciei şi a sistemului medical defect. După marele exod, sunt spitale care funcționează cu un singur pediatru
În faţa Institutului de Ocrotire a Mamei şi Copilului, sunt parcate maşini cu numere din toată ţara, scria Cristina Lica, pe 26 mai 2012. Situaţia e trasă la indigo la mai toate unităţile: mulţi părinţi îşi aduc în Capitală copiii după ce trec prin experienţe cutremurătoare în spitalele din provincie. România este e primul loc la mortalitate infantilă în UE. Mai mult de jumătate dintre aceste decese au loc în prima lună de viaţă, principala cauză fiind prematuritatea.
Nu sunt specialiști
Totul se întâmplă „nu din lipsa dotărilor, ci din lipsa medicilor neonatologi şi asistentelor, care au plecat. Este vorba și de o gravă lipsă de instruire a gravidelor, care nu merg la control şi muncesc la fel de mult”, spunea Silvia Stoicescu, medic neonatolog la Maternitatea Polizu. O altă problemă a sistemului medical românesc este tratamentul făcut după ureche. Regulile sunt călcate în picioare în multe spitale din ţară. Altă cauză: infecțiile respiratorii sunt subevaluate de medici.
Diagnosticare târzie, lipsa medicamentelor
Anual, 1.500 de copii se nasc cu malformaţii cardiace, iar peste jumătate mor pentru că nu avem centre specializate. Apoi, din ce în ce mai mulţi copii sunt diagnosticaţi cu cancer, iar şansele de supravieţuire în ţara noastră sunt printre cele mai mici din Europa. Se adaugă diagnosticarea târzie și lipsa tratamentului. Peste 10.000 de copii sunt internaţi în secţiile de oncologie, iar an de an sunt depistate 500 de cazuri noi. Cancerul este cea de-a doua cauză de deces la copiii cu vârste între 4 şi 15 ani. Obstetricienii, cei mai reclamaţi. Centrele de recuperare sunt pline de copii care au rămas cu sechele neurologice de la naştere, adesea din vina doctorilor.