Ce spune ANAF despre veniturile obținute din meditații ai soților Iohannis! Președintele afirma că și-a luat case cu acești bani

Ce spune ANAF despre veniturile obținute din meditații ai soților Iohannis! Președintele afirma că și-a luat case cu acești bani

ANAF a formulat un răspuns cu privire la veniturile președintelui Klaus Iohannis din meditații, după ce acesta declara că și-ar fi cumpărat case din acești bani.

Răspunsul vine în urma unei solicitări formulate de Varujan Vosganian. Astfel, potrivit ANAF până în 1999 nimic nu era informatizat, iar declarațiile din perioada 1990-1999 au fost depuse în 2000 la Arhivele Naționale.

În anul 2000, soții Iohannis au declarat veniturile salariale, iar din 2001 și alte venituri precum cele din chirii, venituri din dobânzi, dividende, proprietate intelectuală.

ANAF precizează că în declarațiile de venit depuse între anii 2000-2015 nu au înscris venituri realizate din alte forme de învățământ, nefigurând în evidențele fiscale cu venituri din activități independente.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iată răspunsul complet, publicat de Varujan Vosganian, pe blogul său

”Referitor la solicitarea dumneavoastra adresata Ministrului Finantelor Publice, privind achizitia unor imobile din banii obtinuti din meditatii de catre domnul Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, precizam ca, in urma analizarii informatiilor detinute la nivel de ANAF, se constata urmatoarea stare de fapt:

In ce priveste evidenta veniturilor, precizam ca „pana in anul 1999 nu exista o situatie informatizata, astfel incat la nivelul ANAF nu se mai regasesc date privind veniturile si impozitele achitate de persoane fizice.

Mai mult, documentele privind declaratiile pe venit, pentru perioada 1990-1999 (arhivate incepand cu anul 2000), au fost predate catre Arhivele Nationale, fiind scoase din arhiva organelor fiscale intrucat termenul de pastrare era de 10 ani.

Incepand cu anul 2000, in evidenta informatizata la nivelul agentie sunt inregistrate fisele fiscale din care rezulta veniturile salariale obtinute de domnul si doamna Iohannis, iar din anul 2001 sunt inregistrate, pe langa aceste venituri si venituri din chirii, venituri din dobanzi, dividende, proprietate intelectuala, precum si alte venituri declarate de angajatori.

Precizam tot pe aceasta cale faptul ca in urma consultarii aplicatiei informatice FISC NET, aplicatie informatica in care se regasesc codurile unice de inregistrare atribuite de catre ORC s-a constatat faptul ca, persoana fizica nu are atribuit Cod Unic de Inregistrare. Mai mult persoana fizica nu figureaza in evidentele fiscale cu venituri din activitati independente, respectiv din activitatea alte forme de invatamant (cod caen 8559 pentru perioada 2000-prezent).

In declaratiile privind veniturile realizate in Romania (cod 200) depuse pentru anii 2000-2015 persoana fizica nu a inscris venituri realizate din activitatea alte forme de invatamant (meditatii).

Mentionam ca potrivit legislatiei aplicabila pana in anul 2002 Decretul Lege 54/1990, era temeiul legal pentru desfasurarea activitatii economice de catre persoane fizice pe baza liberei initiative, iar incepand cu anul 2002 si pana in 2008, persoanele fizice care desfasurau activitate economica cu scop lucrativ constand in prestarea de servicii aveau obligatia autorizarii activitatii la Primariile pe a caror raza teritoriala isi au domiciliul, conform art 5, alin (1) din Legea 507/2002.

Incepand cu anul 2008 persoanele fizice au obligatia sa solicite Oficiului Registrului Comertului de pe Langa Tribunal inregistrarea si autorizarea functionarii inainte de inceperea oricarei activitati economice, in speta „Alte forme de invatamant, cod caen 8559″, in conformitate cu prevederile art. , litera a, art 4 si art 7 alin (1) din OUG 44/2008 din 16.04.2008 coroborat cu prevederile Legii 26/1990 privind Registrul Comertului.

In termen de 30 zile de la data infiintarii, potrivit legii, persoanele fizice au obligatia sa se inregistreze la organul fiscal in carui raza teritoriala isi au domiciliul, conform art 82 din Legea 207/2015, privind Codul de Procedura Fiscala.

In ce priveste veridicitatea afirmatiilor privind achizitionarea imobilelor din banii obtinuti din meditatii precizam ca aceasta excede atributiilor ANAF.”