Editura Evenimentul si Capital

Amintiri din comunism

Peștele din sticlă, mândria sufrageriilor
Autor: | | 0 Comentarii | 562 Vizualizari

Dacă doriți să revedeți televizorul „Diamant”, peștele din sticlă, tabloul tovarășului Ceaușescu sau băncile din lemn care erau dușmancele ciorapilor, trebuie să treceți pe la Castelul Corvinilor. Au ajuns piese de muzeu!

Masa pusă în centrul camerei, acoperită cu „macrameuri” peste care tronează o sticlă de sifon, ori una de lapte, scaune cu huse din velur, televizorul „Diamant” şi peştele de sticlă nelipsit de pe el, vitrina cu pahare de rubin, biblioteca cu almanahuri sau canapeaua cu ladă la un capăt. Cei care au trăit în perioada comunistă vor putea revedea aceste lucruri în sufrageria amenajată la Castelul Corvinilor, în Muzeul de Arheologie, Istorie şi Etnografie Hunedoara, care a fost deschis în urmă cu câteva luni în curtea exterioară a celui mai spectaculos castel medieval din România. Tot aici va fi amenajată și o sală de clasă cu bănci rabatabile, tablă de lemn şi, cum altfel, potretul „într-o ureche” al lui Ceauşescu. Nu vor lipsi catedra acoperită cu o față de masă roșie și nici dulapul în care doamna învățătoare își mai ținea din lucrurile de trebuință la clasă.


FOTO: Carnetele de partidAcum sau niciodată

Unele obiecte au fost procurate deja de reprezentanţii muzeului, în urma donaţiilor făcute de localnici. Pentru altele, mai trebuie să caute. Sunt convinşi însă că vor reuşi. „Prin reconstituirea sufrageriei părinţilor şi a sălii de clasă dorim să ilustrăm cât mai bine fragmente din viaţa de zi cu zi din acele timpuri. Ne dorim această expoziție acum, pentru că, peste 10 ani, va fi mult mai greu să facem rost de «recuzită ». Majoritatea dintre noi am aruncat aceste obiecte. Acum, hunedorenii care vor să scape de ele, nu trebuie decât să ia legătura cu noi”, spune Sorin Tincu, directorul muzeului din Hunedoara. Acesta adaugă că pentru piesele mai valoroase, aflate în stare foarte bună, se pot oferi şi recompense în bani. Toţi cei care vor dona obiecte viitorului „mini-muzeu al comunismului” de lângă Castelul Corvinilor vor avea acces gratuit în expoziţia permanentă.


FOTO: Sticlele de sifonPagina 1 din 1Alte articole din categoria: Cultură

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate