Ambasada SUA trebuie să plătească despăgubiri unui hacker român. Ambasada pusă la plată pentru două firme din SUA

Ambasada SUA trebuie să plătească despăgubiri unui hacker român. Ambasada pusă la plată pentru două firme din SUA

În urma unei sentințe a Curții de Apel Cluj, un executor judecătoresc din Cluj Napoca a demarat procedurile de executare a Ambasadei SUA la București.

Curtea de Apel Cluj a obligat Ambasada Statelor Unite ale Americii de la București să îi plătească hackerului Teofil Nemeș, din Cluj Napoca, cheltuieli de judecată în valoare de 7.700 de lei, după ce judecătorii clujeni au respins un apel înaintat de această instituție.

În prima fază, procurorii DIICOT Cluj i-au prins pe Teofil Nemeș pe D.B., doi hackeri celebri, că au au accesat fără drept mai multe baze de date ale unor societăți din Statele Unite, inclusiv celebra American Expres Internațional.

Nemeș a fost acuzat că timp de mai mulți ani a obținut diferite informații depsre conturi bancare și parole a unor adrese de email pe care le-a vândut celor interesați. ”A utilizat fără drept datele de identificare ale unor cărți de credit, pentru a efectua transferuri de fonduri, plăți prin încălcarea unui instrument electronic de plată, conturi e-gold, cauzând un prejudiciu de 138.938 dolari SUA”, se arată în sentința Curții de Apel Cluj.

La vremea respectivă, procurorii clujeni au susținut că Teofil Nemeș a furat datele de identificare de la peste 10.000 de carduri, dintre care 86 emise de American Expres, prejudiciul adusi doar acestei bănci fiind de aproiximativ 140.000 de dolari.

D.B. a fost condamnat la trei ani de închisoare, cu suspendare, în timp ce Nemeș a primit doar doi ani șase luni cu suspendare.

Nu şi-au probat pretenţiile

Surpriza mare a venit în momentul în care cele două firme păgubite, din Statele Unite, American Expres și Capital One, reprezentate de Ambasada SUA și de Secret Service, au făcut recurs, nemulțumite că latura civilă nu a fost soluționată de magistrați. În cele din urmă, cei doi hackeri au fost condamnați cu suspendare doar pentru că au accesat fără drept anumite sisteme informatice.

La procesul din apel, nici una dintre cele două firme din SUA, nu dovedit cu acte care este valoarea prejudiciului produs de cei doi hackeri. ”Pe latura apelului, în ceea ce privește latura civilă, se va reține că acesta este nefondat, instanța de fond apreciind în mod corect că părțile civile, Capital One, prin Ambasada SUA și American Expres Internațional, prin Ambasada SUA – Secret Service nu și-au îndeplinit obligația de a dovedi în mod cert sumele de bani cu care s-au constituit pățri civile”, susțin judecatătorii clujeni.

În aceeași sentință, se mai arată că cele două firme nu au indicat concret ”conturile bancare sau posesorii acestor conturi, și nici perioada sau intervalul calendaristic, cuprins în rechizitoriu, în care aceste conturi ar fi fost afectate de activitatea condamnatului Nemeș Teofil”.

 

Ne puteți urmări și pe Google News
Recomandările noastre