Victoraș, dragostea mea!

Victoraș, dragostea mea!

Acest comentariu nu reprezintă o declarație de dragoste către Victor Ponta. Ar fi și greu, ținând cont de sentimentele pe care premierul le nutrește față de Evenimentul zilei.

Mircea Geoană a învățat să facă poltică de la americani. Printre cutumele americanilor tupeul (așa cum îl definim noi românii) nu este considerat un defect, dimpotrivă, este o calitate. Ei merg pe principiul că, dacă tu nu spui ceva bun despre tine, atunci nu te aștepta ca altcineva să o facă. Din acest punct de vede prestația lui Mircea Geoană este extrem de interesantă. De ceva vreme fostul contracandidat al lui Traian Băsescu a devenit hiperactiv. Se invită sau este invitat la o mulțime de emisiuni, dă inteviuri pe bandă rulantă mesajul fiind unul singur: ”Sunt un potențial candidat la prezidențiale!”

Nu-mi dau seama dacă acest lucru se întâmplă cu voia și sprijinul lui Victor Ponta, dar atunci când vorbim de Mircea Geoana candidat la președinție trebuie să facem două lucruri: ne uităm în sondaje și în trecutul recent. Despre trecut voi discuta mai puțin astăzi, pentru că scopul acestui comentariu nu este acela de a-l desființa pe Mircea Geoană.

Simpla enunțare a tripletei Viorel Hrebenciuc - Cătălin Voicu - Marian Vanghelie  ar trebui să-i dea de gândit lui Mircea Geoană, atunci când vorbim de trecut. Amintirea modului în care s-a comportat față de Adrian Năstase ar trebui să-l îndemne la aceeași stare de meditație. Dar, așa cum am promis, nu voi dezvolta și voi cerceta sondajele.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acolo nu prea există șanse reale ca Mircea Geoana să se profileze ca un puternic candidat la prezidențiale. Cel puțin acum, ținând cont de datele pe care le avem. Ultimul sondaj IRES măsorară asocierile pe care oamenii le fac între diverși politicieni și partidele politice. În privința PSD, doar 8% l-au menționat pe Geoană atunci când li s-a cerut să facă o asociere liberă între primele trei nume de politicieni și PSD. Asta îl plasează pe locul 3 după Voctor Ponta (57%) și Ion Iliescu (22%), cu Liviu Dragnea (6%) suflându-i în ceafă.

Dacă ne referim la încredere, așa cum a fost măsurată în ultimul sondaj INSCOP, îl găsim pe Mircea Geoană pe locul 7, cu 24 % ”multă și foarte multă încredere”, dar cu un bagaj negativ extrem de puternic: 70,7 la sută  ”puțină și foarte puțină încredere”.

Doar 1,2 la sută nu au auzit de el, ceea ce înseamnă că nu prea mai are spațiu de manevră. Părerile sunt formate. Pentru comparație putem lua cifrele lui George Maior actualul director al SRI și cel pe care eu (dar nu numai eu) îl consider favorit în tandemul cu Victor Ponta sau pe cele ale lui Călin Popescu Tăriceanu, menționat de prim-ministru în ultima vreme.

George Maior are 21, 5 % încredere, doar 51,9 % neîncredere și 21 % sunt cei care nu au auzit de el, deci are loc să crească.  Călin Popescu Tăriceanu are 29,7 % încredere și 66 % neîncredere. Cifre mai bune decât ale lui Mircea Geoană, chiar dacă par la fel de lipsite de perspectivă.

Revenind la cazul lui Mircea Geoană, tactica pe care a adoptat-o este cea din al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Atunci aflase rezultatul alegerilor, știa că cel puțin un exit poll fusese aranjat în favoarea sa dar a preferat să-și anunțe victoria având în fundal zâmbetul chinuit al lui Liviu Dragnea și bâțâiala enervată a lui Crin Antonescu.

Este extrem de interesant cum va reacționa Victor Ponta la această curte asiduă făcută de Mircea Geoană. La cum l-am văzut până în acest moment, Ponta va prefera să tacă lăsându-l pe Mircea Geoană să se transforme într-un candidat țintă-piept care să preia o parte din căldura verii ce se anunță extrem de fierbinte pentru PSD.