ALEGERI ÎN MOLDOVA. Cazuri de nereguli electorale, semnalate de observatori independenți

ALEGERI ÎN MOLDOVA. Cazuri de nereguli electorale, semnalate de observatori independenți

Observatorii Promo-LEX au semnalat cazuri de agitaţie electorală în faţa secţiilor de votare, dar şi transportarea organizată a alegătorilor sau deteriorarea echipamentului din secţiile de votare, scrie EVZ Moldova.

Pavel Postica, preşedintele Efortului de monitorizare a alegerilor, a comunicat, într-o conferinţă de presă, despre lipsa de curent electric din mai multe secţii de votare.

La o secţie de votare din Cahul s-a spart o urnă pentru buletinele de vot, iar la una din Orhei s-au atestat deficienţe cu sigilarea urnelor. În unele secţii, unii alegători nu s-au regăsit pe listele electorale, iar la alte secţii au fost constatate cazuri când, venind să voteze, alegătorii au depistat că cineva deja a votat în locul lor.

La secţia de votare din satul Sănătăuca, raionul Floreşti, unde pot vota şi cetăţenii din regiunea transnistreană, s-a constatat că autorităţile nu au eliberat destule liste suplimentare. După ce au fost înregistraţi 150 de cetăţeni din regiunea transnistreană, listele s-au sfârşit şi a fost nevoie să se meargă după alte liste în satul Bursuc din comuna Japca, acelaşi raion.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pavel Postica a remarcat că s-au înregistrat cazuri izolate când pe fişa de însoţire a buletinului de identitate nu s-a aplicat ştampila „Alegeri 30.11.2014”, care confirma că titularul acestuia a votat.

Şeful Efortului de monitorizare a alegerilor a mai spus că se depistează cazuri de încălcare a legislaţiei prin fotografierea şi postarea pe internet a buletinului de vot cu stampila „Votat” aplicată, or acest lucru este ilegal.

S-au depistat 4 cazuri de transportare organizată a alegătorilor cu autocare şi microbuze la secţiile de votare. De asemenea, observatorii au sesizat că administraţia de la Tiraspol s-a activizat, verificând minuţios cetăţenii din stânga Nistrului care se deplasau pe malul drept pentru a vota.

Promo-LEX a prezentat datele din 700 de secţii de votare analizate minuţios, dar care  pot fi atribuite întreg teritoriului ţării cu o marjă de eroare de 3%.

În circa 95% din secţii de votare activitatea a început conform termenului. 65% din clădirile în care acestea se află sunt dotate corespunzător necesitărilor persoanelor cu dizabilităţi locomotorii. 55% sunt dotate cu echipament necesar persoanelor cu dizabilităţi de vedere.

În 4,8% din secţii de votare a fost sistat temporar procesul electoral din cauza că nu activa registrul electronic.