Alchimiștii șpăgii. Au transformat apa chioară în milioane de euro

Alchimiștii șpăgii. Au transformat apa chioară în milioane de euro

Directori influenți din pri mării au acumulat averi impresionante, după ce și-au folosit pilele pentru a împărți contracte publice. Președintele RADET, fostul trezorier al PNL și un afacerist au fost reținuți de DNA

În ultimii 10 ani, Costin Berevoianu, președintele Consiliului de Administrație al RADET București, a cumpărat 13 terenuri în București, Râșnov, Costinești, Negru Vodă, Limanu, Chilia Veche și Săpata. La capitolul locuințe, fostul consilier al lui Sorin Oprescu a achiziționat șase apartamente în București, două case de vacanță în Chilia Veche și Săpata, un spațiu comercial și un apartament în Predeal.

La capitolul bunuri mobile, Berevoianu a consemnat un autoturism Land Rover, un ponton plutitor și o ambarcațiune de aluminiu Linder 445 Max.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Vlad Moisescu

În conturi, directorul principalului furnizor de apă caldă și căldură din București are 54.000 de euro, 136.000 de dolari și 42.000 de lei. Toate aceste conturi au fost deschise în 2013 și 2014.

Nababul Apei

Costin Berevoianu, reținut aseară de DNA Ploiești, este unul din actorii concesionării, în 2000, pe 25 de ani, a RGAB – Regia Generală de Apă Bucureşti - către Apa Nova. Pe atunci el era director al RGAB.

Berevoianu și-a împrumutat propria firmă, RCB Universal, cu 185.0000 de lei și 13.000 de euro. El mai este acționar la OMV Petrom, Transgaz, Banca Transilvania, Romgaz și Fondul Proprietatea. Șeful RADET și-a împrumutat fiul, pe notarul public Radu Costin Berevoianu, cu 25.000 de euro.

Același personaj mai deține titluri de stat în valoare de 45.000 de dolari emise de Ungaria și de Belarus. În 2014, veniturile familiei s-au ridicat la 121.000 de lei din salarii, la care se adaugă 104.000 de lei venituri din chirii.

Alt suspect reținut aseară de procurori în dosarul Apa Nova este Vlad Moisescu (foto) fostul trezorier al PNL. În același caz a fost reținut aseară şi omul de afaceri Ovidiu Semenescu, reprezentantul neoficial al unei firme străine.

Contracte suspecte

Procurorii DNA Ploiești au ridicat documente de la Apa Nova, de la Primăria Sectorului 1 și de la Primăria Generală a Capitalei, într-un dosar de trafic de influență pentru fapte comise în perioada 2008 - 2015. Afaceristul Ovidiu Semenescu este suspectat că ar fi făcut trafic de influență în favoarea societății Apa Nova București, prin intermediul lui Moisescu și Berevoianu. Vlad Moisescu și-a folosit influența pentru semnarea a 11 contracte cu ajutorul votului unor consilieri generali. Astfel, în numai un an, profitul Apa Nova a crescut cu 33 milioane de lei. Apa Nova a comunicat că doi procurori le-au cerut acte din perioada 2008 - 2015, „Contracte comerciale cu subantreprenori Apa Nova. Conducerea instituției a pus și va pune la dispoziție cu toată transparența cele solicitate”.