Editura Evenimentul si Capital

Afacerea implicării Rusiei în alegerile americane: dificultățile gestiunii unei „aroganțe” marca Putin | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 11 Comentarii | 977 Vizualizari

Cea mai importantă și stresantă problemă a administrației de la Casa Albă, a lui Donald Trump, dar și a întregului establishment american este gestionarea „aroganței” lui Putin privind ingerința în alegerile americane.

Că au influențat sau nu decisiv alegerile, prin dezvăluiri, război informațional care a vizat susținerea unui candidat împotriva celuilalt, prin finanțare și sprijin direct, prin tentative de a influența rezultatele direct, spărgând bazele de date ale numărătorii în câteva state sau că e vorba doar despre mimarea unor asemenea intervenții, pentru a sublinia atotputernicia Rusiei și faptul că ar putea influența alegerile democratice americane, cert e că Putin a dat o mare bătaie de cap Americii lui Trump.

Jocul lui Putin a afectat fundamental legitimitatea alegerilor americane, piatra de temelie a întregului eșafodaj de putere de la Washington. Cum pe firmament avem și un președinte anti- sistem cu toate ciudățeniile lui, slăbirea eșafodajului de putere este extrem de costisitoare. Astfel, azi ingerința rusă afectează legitimitatea și credibilitatea liderului, dar mai grav este decontul și ingerințele mai subtile. Membri din administrația Trump, încă din perioada electorală, au fost implicați în afaceri cu Rusia sau cu bani ruși, de la Manafort, șeful campaniei lui Trump, până la Michael Flynn, consilierul pe Securitate, iar despre bani și afaceri, ba și întâlniri vinovate, au mai fost acuzați și alții, fie compromiși pur și simplu, fie chiar expuși oprobiului public și presați să demisioneze.

În plus, nici Donald Trump nu a fost scutit de atacuri, unele implicând finanțări ruse și scoateri din faliment, în istoria sa, alte informații vizând înregistrarea și compromiterea sa prin filmarea unor presupuse relații intime în hotelul din Moscova în care a stat în timpul unui concurs Miss World pe care-l patronează, date puse la dispoziție într-un raport al unei firme private ce implică intelligence-ul britanic și foști ofițeri MI6 și înmânat ulterior lui John McCain și autorităților americane. Cum FBI a fost implicat în afacere și urmărea ingerința rusă încă din iunie 2016, lucrurile devin extrem de complicate.

Cum să gestioneze administrația americană cazul? Divulgarea con ținutului dosarului compro mițător, negat de Trump și negat de autoritățile ruse, e o variantă clasică de detensionare și eliminare a instrumentelor de șantaj la adresa președintelui, dacă ele au existat vreodată. Însă aceasta e partea cea mai simplă a afacerii. Cum să accepți, formal, atotputernicia Rusiei lui Putin și specularea valorilor democratice până la acest nivel? Nu înseamnă să-i acorzi prea mult credit și să-i oferi o victorie de imagine, cu impact major pe piața internă și la nivel internațional? Dar ignorarea subiectului nu e la fel de periculoasă pentru că șubrezește fundamental legitimitatea președintelui?

Și dacă cercetările FBI sunt serioase și dacă ingerința Rusiei și influența financiară în alegeri, ca și în influențarea viitorului Președinte Trump e decisivă și dacă cercetarea trecută și mai ales prezentă a FBI și a altor instituții dă rezultate relevante? Dacă Donald Trump și anturajul său ar avea acorduri vinovate cu Rusia? O asemenea dezvăluire, urmată eventual de impeachment, nu ar crea și mai mari probleme SUA? Nu ar releva slăbiciuni pe care nu le aștepta? Nu ar ridica și mai mult mânia anti-sistem a populației votante a lui Trump pe motiv că nu a fost lăsat să fie președinte tocmai pentru că a provocat schimbările masive în politica americană?

Pagina 1 din 2



Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X