Editura Evenimentul si Capital

DEZVĂLUIRI EVZ. ABUZURILE lui Nicușor Constantinescu îi îmbogățesc pe străini. Miza, SUTE DE MILIOANE DE EURO plătite de români

Parcul eolian construit cu ajutorul ilegalităților săvârșite de „Baronul de Litoral”
Autor: | | 21 Comentarii | 3677 Vizualizari

Parcul eolian ilegal din apropierea Constanței bagă sute de milioane de euro în buzunarele cehilor de la CEZ. Compania cehă CEZ Group câștigă, în Dobrogea, sute de milioane de euro din certificatele verzi plătite de români pentru energia electrică produsă din exploatarea unui parc eolian construit ilegal, din cauza fărădelegilor săvârșite de Nicușor Constantinescu, președintele Consiliului Județean Constanța.

ITC Constanța a semnalat ilegalitatea

Scandalul construirii ilegale a celui mai mare parc eolian din Europa este strâns legat de numele lui Nicușor Constantinescu. Potrivit sentințelor judecătorești, acesta a emis autorizații de construcție ilegale, definitive și irevocabile, prin care a permis ridicareaparcului pe teritoriul comunei Cogealac.

Începând din 2007, în comuna constănțeană și în alte două comune învecinate (Fântânele și Grădina) a început dezvoltarea unui parc eolian de către spaniolii de la SC Eolica Dobrogea.

Pe firul afacerii a intrat însă și firma cehească CEZ, care s-a apucat să construiască pe baza unei autorizații de construcție emisă ilegal de Nicușor Constantinescu, președintele Consiliului Județean Constanța. Documentul nu respecta prevederile Legii 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor în construcții.

Ilegalitatea a fost constatată și de către Inspectoratul de Stat în Construcții (ITC) Constanța, care a și solicitat în luna august 2010, „anularea autorizaţiei nr. 44 emisă pe 14 iulie 2010, prin care a autorizat executarea lucrărilor de construire a Parcului eolian Cogealac, putere instalată 195 MW”.

Nulitatea autorizațiilor, constatată prin hotărâri irevocabile

Președintele Nicușor Constantinescu, cel împotriva căruia Curtea de Apel București a aprobat emiterea unui mandat de arestare internațional, curs solicitării Inspectoratului de Stat în Construcții. Ba, mai mult, ITC a fost demis. La fel s-a întâmplat și în cazul autorizației de construcție pentru stația de transformare de 600 de MW, care face legătura între parcul de eoliene și rețeaua națională de distribuție a energiei electrice. Președintele Nicușor Constantinescu, cel împotriva căruia Curtea de Apel București a aprobat emiterea unui mandat de arestare internațional, a eliberat o autorizație de construcție (6/2008) care a fost declarată nelegală, definitiv și irevocabil, de Curtea de Apel București, deoarece s-a încălcat aceeași lege (50/1991), pentru că la dosarul autorizației nu exista avizul obligatoriu al primarului comunei Cogealac.

Miza, sute de milioane de euro plătite de români

Lăcomia este motivul cel mai probabil, care le-a luat mințile celor care au permis și au construit, ilegal ( potrivit judecătorilor) parcul de la Cogealac și stația de transformare aferentă. Deși construcția acestora a fost ilegală, compania CEZ a încasat sute de milioane de euro din certificatele verzi, plătite pe facturile populației. Un calcul estimativ, potrivit specialiștilor locali, arată că CEZ ar fi încasat, din certificate, peste 145 de milioanede euro pe an. Potrivit acestora, parcul, care produce 600 de MW/h, funcțio nează, în medie, 2.700 de ore pe an, ceea ce înseamnă 1,62 milioane de MW anual. Cum pentru fiecare MW produs eolian se primesc două certificate verzi, care valorează, fiecare, 45 de euro, rezultă că CEZ ar încasa, din certificatele verzi pentru parcul construit fără respectarea legii, 145,8 milioane de euro anual (1,62 milioane de MW x 2 certificate x 45). Dacă luăm în calcul că în scurt timp se împlinesc doi ani de când ultima turbină a parcului a fost legată la rețeaua națională, rezultă că CEZ a putut încasa, în acești doi ani, circa 300 de milioane de euro pentru certificatele verzi, plătite din buzunarele contribuabililor.

Chiar și drumurile au fost construite ilegal

Nici măcar cei circa 50 de kilometri de drumuri de acces spre parcul de eoliene nu au fost construiți cu respectarea legii. În disprețul total al aceleiași legi, drumurile de acces către parc au fost construite fără o autorizație de construire! Pentru o parte dintre acestea, instanța a dispus, irevocabil, demolarea, pentru că au fost construite ilegal. Pentru restul, procesele sunt în curs, ne-au informat surse locale.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate