A MURIT unul dintre cei mai cunoscuţi DOCTORI din România. A fost decorat de preşedintele ţării

A MURIT unul dintre cei mai cunoscuţi DOCTORI din România. A fost decorat de preşedintele ţării

Prof. dr. Dan Tulbure, fost director general al Institutului Clinic Fundeni între 2000 şi 2005 şi apoi director al Centrului ATI din acelaşi institut, a decedat, informează un comunicat semnat de managerul general al IC Fundeni, conf.dr.Carmen Orban

"A fost 'Şefu'. Doctorul care - prin prezenţa lui - rezolva situaţiile în care nimeni nu ştia ce să facă. Cu calm. Şi fără frică. A fost 'Brand-ul' Clinicii  de Anestezie şi Terapie Intensivă  Fundeni. O clinică de unde au plecat  toţi cei care acum sunt - la rândul lor, şefii Clinicilor de Anestezie şi Terapie intensivă  din România. Sau doctori buni răspândiţi în toată lumea", se arată în documentul citat şi publicat de Agerpres.ro

Potrivit sursei menţionate, Dan Tulbure s-a născut pe 21 ianuarie 1944 la Braşov. A  absolvit, în 1961, Liceul "Radu Negru", Făgăraş şi, în 1967, Facultatea de Medicină Generală din Cluj. A urmat calea internatului, unde a fost admis prin concurs în 1965. Din 1969, a fost secundar prin concurs în specialitatea anestezie terapie intensivă, devenind specialist în 1972. După un an de activitate ca medic specialist la Spitalul de Urgenţă Bucureşti, pleacă la Buzău ca şef de secţie între anii 1973-1976.

Anul 1976 marchează începutul carierei universitare la Catedra ATI Fundeni a IMF Bucureşti, sub conducerea profesorului George Litarczek. În 1979, devine medic primar şi, 11 ani mai târziu, şef de lucrări la Catedra Anestezie Terapie Intensivă Fundeni  a Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" Bucureşti.

Din 1993, a fost şeful secţiei, apoi şeful Clinicii ATI Fundeni, devenind profesor la Catedra Anestezie Terapie Intensivă Fundeni a Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila' Bucureşti.

Din 2009, a fost membru al Academiei de Ştiinţe Medicale.

Potrivit comunicatului IC Fundeni, Dan Tulbure "a pus bazele anesteziei şi terapiei intensive moderne în România".

"Ventilaţia mecanică avansată, monitorizarea pacientului în sala de operaţie şi în terapie intensivă, conceptul de medicină perioperatorie, abordarea pacientului critic şi managementul tuturor cazurilor complicate au fost marca Dan Tulbure", precizează IC Fundeni.

În 1997, a condus prima prelevare multiorgan de la donator cadavru în moarte cerebrală. Apoi a condus echipele de anestezie la premierele româneşti în domeniul transplantului: ficat, ficat de la donator viu, cord, rinichi.

"A scris cărţi şi capitole, ghiduri şi protocoale, dar mai mult decât atât a umplut sălile la congresele Societăţii de Anestezie şi Terapie Intensivă al cărei preşedinte a fost din 2002, uluindu-ne cu capacitatea de sinteză şi acurateţea informaţiilor medicale deţinute şi împărtăşite", adaugă comunicatul.

Dan Tulbure a deţinut numeroase funcţii în societăţi profesionale din ţară şi străinătate, printre care membru al Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă Pediatrică; vicepreşedinte al Societăţii Române de Nutriţie Parenterală şi Enterală; vicepreşedinte al Romtransplant; membru în Consiliul de conducere al Societăţii Europene de Anestezie (ESA), din 1996; membru al Societăţii Americane de Anestezie (ASA), din 1998; membru al Societăţii Europene de Transplant de Organe, din 1998; preşedintele Societăţii Romane de Sepsis - 2002; preşedintele Comisiei de Anestezie şi Terapie Intensivă a Ministerului Sănătăţii (1990 - 1996; 1998 şi în prezent); membru în Comisia de Aparatură Medicală a Ministerului Sănătăţii; preşedintele Comisiei de Anestezie Terapie Intensivă a Colegiului Medicilor din România.

A fost decorat cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Comandor în anul 2000.