32 de hunedoreni riscă închisoarea pentru votul multiplu de la referendumul din 2012
- Ciprian Iancu
- 18 decembrie 2014, 16:47
În ultimele săptămâni, Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara a întocmit trei rechizitorii în urma cărora 32 de persoane domiciliate în judeţ au fost trimise în judecată sub acuzaţia că au votat de mai multe ori la referendumul pentru demiterea preşedintelui României, desfăşurat în iulie 2012.
În toamna lui 2012, procurorii hunedoreni au identificat în judeţ zeci de cazuri în care votanţi cu acelaşi CNP sau aceleaşi numere ale cărţilor de identitate erau trecute pe listele mai multor secţii de votare. De asemenea au fost şi situaţii în care CNP-urile ori numerele de buletin lipseau din liste, ori erau invalide. Şi în judeţul Hunedoara au fost găsite mai multe cazuri de persoane decedate care erau încă trecute pe listele electorale. Iniţial, urmărirea penală s-a făcut pentru infracţiunea de vot multiplu, iar în iunie 2014 încadrarea a fost schimbată, fiind acum vorba de o fraudă la vot în toată regula, după cum reiese din comunicatul emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara.
Bani contra autocolante Conform procurorilor, în judeţul Hunedoara, la referendum s-a practicat cel mai des metoda plăţii votului după exercitarea acestuia. Votanţii "recrtutaţi" de "activişti" ai partidelor intrau în cabină, votau, ieşeau din secţie, dezlipeau autocolantul pus de comisia secţiei pe cartea de identitate şi îl puneau, fiecare, de-o parte. Apoi "activiştii" îi urcau în maşină şi-i duceau la o altă secţie. După ce votau de 3, 4, sau chiar 10 -15 ori, turiştii electorali predau autocolantele "activiştilor" de partid şi primeau bani în funcţie de cât numărul autocolantelor pe care le strânseseră. În general este vorba de sume cuprinse între 100 şi 200 de lei, după cum spun surse din rândul procurorilor. Aceleaşi surse precizează că "turiştii electorali", în general, au fost recrutaţi, din rândul persoanelor nevoiaşe. Procurorii precizează că în cele trei dosare ajunse la faza rechizitoriului probaţiunea nu a fost încă epuizată.
Unii au votat şi de 15 ori Primul dosar privind fraudarea votului la referendum comisă în judeţ vizează 17 inculpaţi din oraşele Hunedoara şi Călan. Aceştia au fost trimişi în judecată şi sunt pasibili de pedepse cu închisoarea. În acelaşi dosar, pentru alţi cinci inculpaţi, 12 suspecţi şi încă 11 persoane cercetate s-a dispus clasarea cauzei. Nu au fost trimişi în judecată trei indivizi care s-au "rezumat" să voteze doar de două ori la referendumul din 2012. În majoritatea celorlalte cazuri, probele procurorilor nu au fost suficiente. Dintre cei 17 inculpaţi care vor fi prezentaţi în instanţă, patru au votat de câte opt ori pe 29 iulie 2012. În cel de-al doilea dosar sunt trimişi în judecată şase inculpaţi domiciliaţi în zonele limitrofe ale Devei. În această cauză au mai fost cercetate alte 33 de persoane. Pentru şapte inculpaţi, opt suspecţi şi alte 18 persoane s-a dispus clasarea, din aceleaşi motive legale ca şi în primul caz menţionat. Totuşi, în acest al doilea dosar există doi inculpaţi care au reuşit să voteze de 15 ori la referendum, iar alţi doi care au votat de 13 ori. Cel de-al treilea dosar ajuns la rechizitoriu se referă la 9 inculpaţi din zona Haţegului, unii dintre aceştia votând de 10 sau chiar 12 ori. Şi aici au mai existat în plus cinci inculpaţi, trei suspecţi şi încă 23 de persoane pentru care s-a decis clasarea cauzei.
Urmează "activiştii" de partid Cele trei dosare au fost înaintate fiecare judecătoriilor din zonele în care s-au constatat infracţiunile: Hunedoara, Deva şi Haţeg. Procurorii spun că încă se află în curs ancheta care vizează persoanele care au mituit şi transportat alegătorii cercetaţi în dosarele amintite. Nu se precizează însă despre câte persoane este vorba şi nici alte detalii. Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara adaugă că există sesizări referitoare şi la votul multiplu de la alegerile parlamentare din toamna 2012 şi cele prezidenţiale din 2014.