129 de proiecte propuse de România în programul Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene
- Anca Simionescu
- 22 iunie 2014, 18:09
Pentru anul 2014, bugetul alocat de Ministerul Culturii pentru co-finanțarea proiectelor europene deja selectate la Bruxelles pentru a obține finanțare în cadrul Programului Cultura este de 500.000 lei.
Între 2007-2013, România a participat la 129 de proiecte în programul Cultura al Uniunii Europene, majoritatea fiind proiectele de cooperare europeană, traducerile literare şi festivalurile culturale europene. Cu un buget de aproximativ 400 de milioane de euro, programul Uniunii Europene dedicat sectorului cultural, gestionat de Direcţia Generală pentru Educaţie, Audiovizual şi Cultură a Comisiei Europene, împreună cu Agenţia Executivă pentru Educaţie, Audiovizual şi Cultură a sprijinit proiectele culturale care contribuiau la promovarea mobilităţii persoanelor ce lucrează în sectorul cultural, la încurajarea circulaţiei creaţiilor artistice şi culturale şi a dialogului intercultural. Între cele 129 de proiecte, 111 au fost proiecte de cooperare (12% din totalul proiectelor europene finanțate), 15 proiecte de traduceri literare (aproape 100 de cărți traduse din literatura europeană; 2% din totalul proiectelor europene finanțate) și 3 festivaluri (3% din totalul festivalurilor europene finanțate).
Candidaţii puteau fi instituţii publice, organizaţii ale societăţii civile sau firme cu activitate principală în domeniul culturii, în măsura în care activitățile derulate în proiectele propuse erau non-profit. Pentru a fi eligibili, candidaţii trebuiau să aibă sediul într-una din ţările participante la Program: statele membre ale Uniunii Europene; Macedonia, Muntenegru, Serbia, Turcia, Albania și Bosnia şi Herţegovina; Islanda, Liechtenstein, Norvegia.
Cele mai multe proiecte la care au participat operatorii români sunt din artele spectacolului, urmate de cele de patrimoniu cultural. Instituțiile publice și organizațiile neguvernamentale participă în proporții aproape egale la proiecte, în timp ce firmele sunt mai slab reprezentate. Cei mai mulţi beneficiari ai granturilor sunt din Bucureşti, apoi din Cluj-Napoca, Arad, Sibiu şi Târgu Mureş.
În cadrul Programului Cultura (2007 – 2013), Ministerul Culturii a acordat co-finanțare mai multor proiecte importante, printre care care amintim: Cities on Stage, derulat de Teatrul Național Radu Stanca, E-motional Bodies and cities, derulat de Fundația Gabriela Tudor, Jardin d'Europe, derulat de Asociația 4Culture, Urban Culture Fusion, derulat de Asociația JM'Events, Imagine II derulat, de Asociația Elite Art Club Unesco și altele.