Zona esențială în timpul războiului dintre Ucraina și Rusia. Aici se dă marea bătălie care poate decide totul

Donbass e o miză vitală. Sursa: arhivă EVZ

Una dintre marile mize ale războiului din Ucraina este regiunea Donbas. Acolo unde cele două părți se luptă pe viață și pe moarte. Tensiunea este la apogeu, după cum a anunțat guvernatorul administraţiei militaro-civile

În plin război din Ucraina, situaţia este „tensionată” în tot Donbasul aflat sub control ucrainean din estul Ucrainei. Acolo unde armata este gata să înfrunte forţele ruse şi populaţia civilă trebuie evacuată fără întârziere, a declarat guvernatorul acestei regiuni. „Deţinem ferm tot teritoriul, (...) dar peste tot situaţia este tensionată”, a recunoscut guvernatorul administraţiei militaro-civile ale regiunii Donbas, Pavlo Kirilenko, care vorbea într-o conferinţă de presă în oraşul Kramatorsk, conform cotidianului francez „Le Figaro”.

Situație extrem de tensionată în regiunea Donbas, între Ucraina și Rusia

„Situaţia cea mai dificilă este în direcţia Izium (localitate recent capturată de trupele ruse la limita cu regiunea vecină de Harkiv) în care ne aşteptăm la o agravare a situaţiei”, a continuat Pavlo Kirilenko. „Duşmanul bombardează peste tot. Numeroase localităţi de-a lungul liniei de demarcare au fost distruse de bombardamente”, a mai precizat el.

De când Rusia şi-a retras trupele din regiunea Kievului (nord) şi a anunţat că vrea „să-şi concentreze eforturile pe eliberarea Donbasului”, această regiune din est, istoric bazin minier al Ucrainei, trăieşte cu angoasa unei ofensive ruseşti majore. Kievul a spus deja că se aşteaptă la o agravare în timp ce forţele ruse încearcă să prindă ca într-un cleşte armata ucraineană, desfăşurată din 2014 de-a lungul liniei frontului de-a lungul Doneţkului la sud şi Luhanskului la est - capitale ale celor două „republici” separatiste pro-ruse cu acelaşi nume - şi care merge acum până la Izium, la nord-vest.

Capitală regională de facto, din octombrie 2014, a teritoriului aflat încă sub controlul Kievului, Kramatorsk este situat în centrul acestui cazan şi va fi încercuit de această mişcare de cleşte. „Am spus deja şi repet: populaţia civilă trebuie să părăsească locul, vom da detaliile logistice ale evacuărilor, este un proces în desfăşurare şi nu un ordin de pe o zi pe alta (...). Dar situaţia va deveni mai dură, este limpede”, a subliniat guvernatorul, conform RADOR.

Acuzații dure venite de la Zelenski

Pe de altă parte, Rusia a cerut o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pentru a se pronunța cu privire la „provocările de ură” comise - conform acesteia - de Ucraina la Buce, unde trupele ruse sunt acuzate de atrocități împotriva civililor. „În lumina provocărilor de ură ale radicalilor ucraineni de la Bucea, Rusia a solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU luni, 4 aprilie”, a scris pe Twitter ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a acuzat duminică pe liderii ruși de tortură și crimă după descoperirea la Bucea, în regiunea Kiev, a unor gropi comune și a sute de cadavre de civili.