Ziua ZERO în Parlament: Guvernul Nicolae Ciucă joacă ultima carte. Generalul merge înainte cu un guvern fără șanse LIVE TEXT

Ziua ZERO în Parlament: Guvernul Nicolae Ciucă joacă ultima carte. Generalul merge înainte cu un guvern fără șanse LIVE TEXTsursă: arhivă EvZ

Nicolae Ciucă depune sâmbătă, 30 octombrie, în Plenul Parlamentului, programul de guvernare și lista miniștrilor, în ciuda faptului că toate calculele arată că nu s-ar întruni numărul necesar de voturi pentru învestirea acestuia. Printre numele noi se află Alina Gorghiu pentru Ministerul Justiției, Florin Roman la Ministerul Economiei, Mircea Fechet la Ministerul Agriculturii, iar la Apărare ar putea merge Cătălin Predoiu.

UPDATE 6: Anca Dragu a anunțat că Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis, sâmbătă, ca Guvernul Nicolae Ciucă să fie supus votului de învestitură, miercuri, 3 noiembrie, la ora 12.00.

Marți, miniștrii propuși de Nicolae Ciucă vor fi audiați în comisiile de specialitate.

UPDATE 5: Potrivit surselor, Guvernul Nicolae Ciucă va fi, cel mai probabil, supus votului în Plenul Parlamentului miercuri, 3 noiembrie, după audierile din Comisiile de specialitate.

UPDATE 4: Premierul desemnat pentru formarea unui nou Guvern s-a arătat încrezător că Executivul pe care îl va conduce va trece la vot în Plenul Parlamentului.

„(Pe ce voturi vă bazați...?) În acest moment, nu puteam să fim nerealiști și să nu luăm în seamă calculul matematic, dar prin acest demers doresc să subliniez că deși nu s-a ajuns la o înțelegere la nivelul partidelor politice, prin votarea acestui Guvern obținem timp pentru continuarea negocierilor. Fac apel din nou la tot ce înseamnă responsabilitatea tuturor membrilor Parlamentului, avem nevoie de stabilitate, de soluții pentru a depăși situația de criză.

Sunt convins - și nu vreau să fiu dramatic - că dacă vrem cu adevărat să vedem realitatea, este suficient să ne uităm la TV și să vedem ce se întâmplă la UPU. Am avut un mandat, l-am respectat și voi continua să îl respect. Este modul în care eu privesc și solicit parlamentarilor români să voteze acest guvern. Cred că putem găsi o soluție pentru a depăși situația de criză.

Nicolae Ciucă: „Guvernul va întruni minimul necesar de voturi”

Au existat și sunt convins că vor exista discuții, avem și instrumentul necesar să prezentam masurile din prog de guvernare. O primă anexă sunt măsurile imediate încadrate foarte bine în timp. (Ați cerut conducerii PNL să cooptați USR, PSD la guvernare și ați fost refuzat?) Am discutat aceste soluții fără să cer ceva anume. Am cerut exact ceea ce era cuprins în mandat.

Nu putem să facem abstracție de cifre, dar am convingerea că acest guvern în actuala formulă, cu acest program de guvernare va întruni minimul necesar de voturi mergând pe responsabilitate, stabilitate și nevoia de a rezolva cetățenilor români. (Care este părerea dvs despre negocierile cu PSD? Pentru că Florin Cîțu spunea că cei care negociază cu PSD, negociază împotriva românilor.) Am spus că vom negocia cu toate forțele politice responsabile astfel încât să venim în ajutorul poporului român. (Și nu negociați împotriva poporului român astfel, având în vedere ce a zis domnul Cîțu?) Cum să negociez împotriva românilor? (n.r. Domnul Florin Cîțu) este aici, de față, vă rog să-l întrebați pe el”, a spus Nicolae Ciucă.

Lista miniștrilor și programul de guvernare, depuse la Parlament

UPDATE 3: „Am depus la Parlamentul României, la Cam. D. și Senat programul de guvernare și lista miniștrilor. Doresc să menționez că programul de guvernare este centrat pe ceea ce înseamnă măsurile de primă urgență ce trebuie luate la nivelul Guvernului pentru a rezolva criza pandemică.

De asemenea, o altă prioritate este cea legată de prețurile alimentelor, criza energetică.

A treia este foarte bine legată de PNRR și în felul acesta doresc să menționez că la nivelul fiecărui capitol din programul de guvernare sunt cuprinse măsurile de reformă și am extras partea de esență din PNRR pentru a constitui anexele care dau reperele temporare ale activității fiecărui minister a. i. să putem să avem un grafic de timp pentru tot ce avem de realizat.

Sunt foarte încrezător că prin acest program de guvernare putem să continuăm ceea ce s-a realizat - programul de guvernare nu este unul nou, am analizat tot ce s-a realizat din vechiul program și am asigurat continuitatea si coerența cu PNRR-ul”, a declarat premierul desemnat Nicolae Ciucă.

UPDATE 2: Premierul demis Florin Cîțu și premierul desemnat Nicolae Ciucă au ajuns la Parlament. „Nu, nu am avut nicio discuție cu cei de la AUR, dar dacă vor, să voteze. Nu am nicio problemă”, a precizat Florin Cîțu cu privire la situația voturilor ce urmează să fie acordate în Plenul Parlamentului pentru Guvernul Ciucă.

UPDATE 1: Președintele PNL, Florin Cîțu, și premierul desemnat Nicolae Ciucă vor depune lista de miniștri și programul de guvernare la biroul președintelui Camerei Deputaților din Parlament la ora 14.30. Ulterior, Nicolae Ciucă va face declarații.

Știre inițială: Nicolae Ciucă nu este foarte încrezător că Guvernul pe care ar urma să îl conducă va trece de votul Parlamentului, însă a hotărât să-și încerce șansele. „Acest guvern va trece, veți vedea. E un guvern care poate să guverneze România, are soluții pentru perioada următoare. Social-democrații au spus că nu s-a luat o decizie, ci urmează să se ia o decizie în perioada următoare”, a declarat președintele PNL.

Lista miniștrilor din Guvernul Nicolae Ciucă

Florin Cîțu a anunțat că au fost aprobate programul de guvernare și lista de miniștri. A fost o singură abținere pentru lista de miniștri, în timp ce programul a fost aprobat în unanimitate, potrivit liberalului. Iată numele propuse de PNL pentru Guvernul Nicolae Ciucă.

* Dan Vîlceanu - la Ministerul Finanţelor Publice;

* Marcel Boloş - la Ministerul Transporturilor;

* Lucian Bode - la Ministerul de Interne;

* Alina Gorghiu - la Ministerul Justiţiei;

* Bogdan Aurescu - la Ministerul de Externe;

* Cătălin Predoiu - la Ministerul Apărării Naţionale;

* Virgil Popescu - la Ministerul Energiei;

* Florin Roman - la Ministerul Economiei;

* Mircea Fechet - la Ministerul Agriculturii;

* Robert Sighiartău - la Ministerul Cercetării;

* Nelu Tătaru - la Ministerul Sănătăţii;

* Raluca Turcan - Ministerul Muncii;

* Sorin Cîmpeanu - la Ministerul Educaţiei;

* Bogdan Gheorghiu - la Ministerul Culturii;

UDMR îi propune pe:

* Kelemen Hunor - vicepremier;

* Hegedus Csilla - la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene;

* Cseke Attila - la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi a Administraţiei;

* Tanczos Barna - la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor;

* Novak Eduard - la Ministerul Tineretului şi Sportului.

Guvernul Ciucă va avea nevoie de 234 de voturi pentru a fi învestit. În cazul în care nu le va obține, se poate deschide calea către alegerile anticipate.

UDMR nu crede că Guvernul Ciucă va trece la vot

Kelemen Hunor, președintele UDMR, a transmis vineri, 29 octombrie, că nu vede o învestire a Guvernului Ciucă în condițiile în care fiecare se gândește doar la orgoliul lezat şi la interesul de partid. De asemenea, în opinia sa, soluția cea mai plauzibilă în acest moment este cu totul alta.

Președintele UDMR a declarat că, în cazul unor alegeri anticipate, se va ajunge la aceeași structură a Parlamentului, însă PSD va avea „peste 40%”, iar AUR „mult peste ceea ce e bine pentru România”. Iar pentru a ieşi cât mai repede din criza politică, Kelemen Hunor a declarat că prima sa opțiune a fost şi rămâne refacerea coaliţiei cu USR.

„Eu nu ştiu pe ce se bazează colegii noştri care spun că mergem cu guvern minoritar şi vom obţine votul necesar pentru a învesti guvernul. Dacă fiecare se gândeşte doar la orgoliul lezat şi la interesul de partid, atunci nu va trece, că nu are cum să treacă. Dacă se gândeşte la o perspectivă mai largă – negociem pe parcurs – atunci va trece”, a declarat Kelemen Hunor.

USR nu va vota Executivul propus de Nicolae Ciucă

Partidul USR nu va vota Guvernul Nicolae Ciucă, a transmis, vineri, purtătorul de cuvânt al formațiunii, Ionuț Moșteanu.

„USR a luat act de decizia PNL de a merge în Parlament cu un guvern minoritar PNL - UDMR. USR nu va vota acest guvern, așa cum am mai spus-o în repetate rânduri. USR susține refacerea coaliției de guvernare PNL - USR - UDMR. PNL, prin decizia de a merge înainte, de a nu flexibiliza mandatul premierului desemnat Ciucă, și de a merge înainte cu acest guvern minoritar menține actuala criză politică”, a spus Ionuț Moșteanu.

„Cu certitudine, PSD nu va vota un guvern minoritar”

După ce liberalii au decis să depună la Parlament lista pentru un guvern PNL-UDMR, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că social-democrații nu vor vota un guvern minoritar.

„Soluția unui guvern minoritar e o greșeală foarte mare și nu putem susține așa ceva. Când ai de-a face cu patru crize - economică, sanitară, socială, politică – nu poți trece prin aceste crize cu guvern minoritar. Îți trebuie un guvern stabil cu o majoritate în Parlament.

Un guvern minoritar este o ruptură între Guvern și Parlament. Știu că au mai existat guverne minoritare în România, dar nu într-o astfel de situație de criză.

Cu certitudine, PSD nu va vota un guvern minoritar. Nu este luată o decizie în acest sens, dar acest lucru o să-l recomand colegilor mei”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ne puteți urmări și pe Google News