Evenimentul Zilei > International > Ziua Z pentru Joe Biden. Marii electori îi vor confirma victoria
Ziua Z pentru Joe Biden. Marii electori îi vor confirma victoria

Ziua Z pentru Joe Biden. Marii electori îi vor confirma victoria

Votul Colegiului Electoral care trebuie să oficializeze, luni, victoria lui Joe Biden la alegerile prezidențiale din noiembrie are o simbolistică aparte, în fața refuzului lui Donald Trump de a-și recunoaște înfrângerea.

Cei 538 de mari electori sunt  politicieni locali, personalități ale societății civile sau rude ale unui candidat. Majoritatea sunt necunoscuți publicului larg, dar uneori personalitățile naționale fac parte din colegiul electoral. Acesta este cazul anul acesta cu Hillary Clinton, care va vota pentru Joe Biden și viitorul său vicepreședinte Kamala Harris în statul New York.

„Cele mai trucate alegeri din istorie”

Dar, de la Casa Albă, Donald Trump continuă să denunțe fără dovezi „cele mai trucate alegeri din istoria americană”, așa cum a publicat din nou pe Twitter duminică. „Cum pot statele și politicienii să confirme alegerile în care au fost demonstrate fraude și nereguli? ”.

Cu toate acestea, tabăra sa nu a reușit să ofere nici cea mai mică dovadă care să-i susțină acuzațiile, iar acțiunile sale în justiție au fost aproape toate respinse. Umilirea finală, Curtea Supremă, altfel profund revizuită de Donald Trump, care a numit trei judecători și a consolidat astfel puternica majoritate conservatoare, acum formată din șase din nouă membri, a respins săptămâna trecută două apeluri republicane.

În adunările legislative din capitale precum Lansing (Michigan), Harrisbur (Pennsylvania) sau Atlanta (Georgia), electorii – în general loialişti ai partidului – se vor reuni pentru a-şi da în mod oficial voturile.

Chiar dacă uneori există câţiva electori „rebeli” care votează pentru altcineva decât învingătorul la votul popular din acel stat, marea majoritatea nu fac decât să confirme rezultatele din statul lor, iar oficialităţile nu aşteaptă luni la ceva diferit din acest de vedere.

Trump i-a îndemnat pe legislatorii statelor republicane să-şi desemneze proprii electori, ceea ce ar însemna ignorarea voinţei alegătorilor. Legislatorii au respins însă în mare parte ideea.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.