Ziua „Z” pentru Alina Bica - 2 decembrie. Înalta Curte a rămas în pronunțare pe contestația fostei șefe a DIICOT
- Ionut Muresan
- 18 noiembrie 2019, 13:28
Înalta Curte de Casație și Justiție se va pronunța pe 2 decembrie cu privire la contestația în anulare formulată de fosta șefă a DIICOT Alina Bica, condamnată definitiv pe la 4 ani cu executare pentru favorizarea făptuitorului, mai exact Ovidiu Tender.
În primăvare acestui an magistrații au admis în principiu contestația în anulare formulată de Alina Bica, iar luni au avut loc discuții finale pe fondul acestei cereri, stadiu processual care echivalează cu o rejudecare a apelului.
La termenul de luni au fost audiați în fața instanței mai mulți martori, printer care și magistratul Mihail Udroiu, care a relatat că Alina Bica a purtat discuții cu doi procurori DIICOT în vederea depunerii unor concluzii care vizau obținerea unei pedepse cu suspendare pentru omul de afaceri.
„Cunosc vag dosarul Tender. Știu acuzațiile. Știu că (n.r. – dosarul) era blocat. Aplicarea unei pedepse cu suspendare a fost ideea doamnei Bica. Știu de discuțiile ei cu doamna Curelaru (n.r. - Gabriela Curelaru, procuror DIICOT), dar și cu Silvia Ștefănescu (n.r. - procuror DIICOT) privind depunerea unui înscris al DIICOT prin care să se pună argumente de suspendare a pedepsei. Argumentele erau vechimea cauzei, măsurile asiguratorii puse și faptul că el (n.r. – Ovidiu Tender) nu avea antecedente penale. Știu că poziția ei față de dosarul Tender era una notorie”, a declarat Mihail Udroiu.
Pe 19 martie, ÎCCJ a admis o contestaţie în anulare formulată de Alina Bica şi a dispus rejudecarea apelului în dosarul în care aceasta a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu executare pentru favorizarea făptuitorului.
În data de 26 iunie 2018, Alina Bica a fost condamnată de magistraţii Instanţei supreme la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul în care era acuzată de favorizarea făptuitorului.
Potrivit DNA, în cursul anului 2013, omul de afaceri Ovidiu Tender i-a cerut sprijinul Alinei Bica pentru a obţine o condamnare cu suspendare în dosarul RAFO, aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti. Alina Bica le-a solicitat subordonaţilor săi de la DIICOT să ceară în instanţă condamnarea lui Tender la o pedeapsă cu suspendare, potrivit procurorilor DNA.
Astfel, în contextul în care, în primăvara anului 2013, Ovidiu Tender era judecat în dosarul RAFO, instrumentat de DIICOT, în care rechizitoriul a fost întocmit de Bica, omul de afaceri a pus, prin avocaţii săi, la dispoziţia lui Ionuţ Florentin Mihăilescu, fost ofiţer de poliţie judiciară şi consilier al Alinei Bica, documente privind respectiva cauză penală, în scopul consultării şi exprimării unei opinii, atât de el, cât şi de către Bica, pentru a avea şansa unei soluţii favorabile.