Ziua Timișoarei - prima administrație românească în Banat. Urmează concerte cu Antonia și Carla’s Dreams
- Georgeta Petrovici
- 3 august 2017, 12:57
De ziua orașului lor, timișorenii sunt invitați să (re)descopere istoria locului. 3 august 1919 înseamnă intrare armatelor române în Timișoara, ceea ce a consfințit trecerea și acestei părți de țară sub administrație românească. Autoritățile locale au organizat, joi, o ceremonie special, în Piața Unirii, locul în care a avut loc intrarea trupelor, pentru marcarea unirii Banatului cu România, acum 98 de ani.
Programul de Ziua Timișoarei va continua în această seară, de la ora 20.00, în Piața Victoriei, unde vor avea loc mai multe concerte susținute de Vanotek, Antonia, The Motans şi Carla’s Dreams.
Ziua orașului de pe Bega se celebrează în 3 august începând cu anul 1999, în amintirea evenimentelor care avuseseră loc cu exact opt decenii în urmă, când sosirea armatei regale române avea să consfințească instaurarea primei administraţii româneşti în Banat. Ziua de 3 august 1919 a fost o mare sărbătoare pentru zecile de mii de timişoreni şi țărani veniţi din întregul judeţ în capitala bănăţeană. Într-o atmosferă festivă, unităţi militare operative ale armatei regale române intrau în oraş, luând în stăpânire garnizoana acestuia. Peste tot fusese arborat drapelul tricolor. Portretele Regelui Ferdinand, al Reginei Maria şi cel al principelui moştenitor Carol, împodobite cu panglici tricolore, se găseau în toate vitrinele şi balcoanele caselor. Străzile erau înţesate de o mare de oameni, iar cei mai mulţi se îndreptau spre Piaţa Unirii, unde erau aşteptate autorităţile.
În numele armatei române, conducătorul acesteia, colonelul Virgil Economu, s-a adresat celor prezenţi: ”(…) Nu sunt cuvinte care să încapă în gură şi nici sentimente turnate în inimă ca să poată spune simţămintele soldatului român din clipele acestea mari ale neamului românesc… că una suntem de când s-a zămislit neamul românesc pe pământ… Azi România ne îmbrăţişează pe toţi cu aceeaşi căldură, că toţi am făcut jertfe. Dumneavoastră aţi avut credinţă, noi, Rege şi armată… Acesta-i pământul pe care l-am stropit cu sângele şi cu dragostea noastră, din care ieşi o Românie tare…”. S-au intonat mai multe cântece patriotice şi festivitatea s-a încheiat cu intonarea Imnului Regal.
În după-amiaza aceleiaşi zile, cu un tren special, a sosit la Timişoara şi prim-ministrul I.I.C. Brătianu, alături de Ştefan Cicio Pop, unul din cei mai de seamă reprezentanţi ai Partidului Naţional Român. Brătianu venea de la Paris, unde reprezentase România la conferinţa de pace. ”Simt o deosebită fericire că sunt în capitala Banatului, pe veci liberă. Soarta neamului nostru va fi asigurată cum nevoile sale o cer. Neamul nostru, prin bărbăţia sa, şi-a atras admiraţia lumii întregi”, spunea Brătianu. A doua zi după memorabilul eveniment, comandantul garnizoanei Timişoara lansa un manifest către toţi locuitorii Banatului, prin care îi asigura: ”Salutăm călduros pe toţi fraţii bănăţeni, asigurând că vom face tot posibilul, muncind fără preget, zi şi noapte, pentru a le uşura trecerea la viaţa de linişte, de ordine, la viaţa de pace, şi aceasta pentru toţi locuitorii Banatului, de orice naţionalitate ar fi, ca să-şi poată vedea liniştiţi de ocupaţiunile lor”.