Ziua de 26 de ore. Ce s-ar putea discuta la Comisia Europeană
- Emma Cristescu
- 20 iunie 2024, 12:38
Ziua ar putea avea 26 de ore.Sistemul actual de împărțire a zilei în 24 de ore provine din vechimea Egiptului antic. Egiptenii au fost primii care au divizat ziua și noaptea în 12 segmente egale, bazându-se pe sistemul lor numeric duodecimal. Sistemul inventat de aceștia folosea baza 12 în loc de baza 10 și se folosește și astăzi.
S-a ajuns la concluzia că ziua ar trebui împărțită în 24 de părți egale, fiecare parte reprezentând o oră.Mai târziu, acest concept a fost preluat și perfecționat de alte civilizații, inclusiv grecii și romanii, și a fost încorporat în structura timpului pe care o folosim și astăzi.
Ziua ar putea avea 26 de ore
Cu toate astea, lucrurile s-ar putea schimba. Primarul orașului Vadso din Norvegia, Wenche Pederson, a făcut o propunere neașteptată Comisiei Europene: schimbarea fusului orar de la 24 de ore la 26 de ore. Inițiativa, denumită „MOREtime”, are scopul de a oferi locuitorilor mai mult timp pentru a face activități și pentru a termina treburile.
Pederson a spus că acest schimb ar permite locuitorilor să facă mai multe activități recreative precum pescuitul, vânătoarea și învățarea de limbi străine. Primarul consideră că orice om își dorește să petreacă cât mai mult timp cu familia și să se relaxeze.
Ce beneficii ar putea aduce această schimbare
„Prin proiectul nostru ‘MOREtime’ ne propunem să sărbătorim și să promovăm acest mod de viață unic. Care este lucrul bun în a trăi aici? Este timpul. Nu alergăm după autobuze sau trenuri și nici nu trebuie să ne ia mult timp să ne deplasăm la serviciu”, a declarat primarul.
Proiectul deja a fost înaintat Comisiei Europene
Proiectul a fost înaintat Comisiei Europene pentru aprobare, iar primarul din Vaso speră că această schimbare va atrage mai mulți oameni să se mute în orașul. Contextul geopolitic actual, în special tensiunile dintre Rusia și Ucraina, amplifică importanța acestei propuneri, având în vedere poziționarea orașului în apropierea graniței cu Rusia. Primarul își dorește ca toți din Comisia Europeană să înțeleagă importanța acestei schimbări, conform politico.eu.