Editura Evenimentul si Capital

Ziua Naţională a Transplantului. Dr. Radu Zamfir, șeful ANT: „Un omagiu adus miracolului vieții”

Prof. Iriniel Popescu și Dr. Radu Zamfir, șeful ANT
Autor: | | 0 Comentarii | 413 Vizualizari

În ultima zi din luna mai, România marchează Ziua Națională a Transplantului, un eveniment care a strâns laolaltă pacienți care au primit o nouă șansă la viață, medici care au făcut posibil acest miracol, personalități ale lumii academice.

„Ziua Națională a Transplantului în România reprezintă conștientizarea faptului că transplantul salvează viețile unor oameni care altfel nu ar avea șansa să trăiască. Este un omagiu adus miracolului vieții. În fiecare an, persoanele care au beneficiat de un transplant sărbătoresc, împreună cu familiile lor, cu specialiștii din domeniul transplantului, personalități ale vieții civile, noua viață dobândită odată cu transplantul.

Dar, mai ales, este un prilej să mulțumim familiilor donatorilor, care înțeleg că o parte din persoana dragă trăiește prin altă persoană. Un gest profund altruist, un gest de supremă generozitate. Evenimentul marchează și o continuare a campaniei desfășurate la nivel național, al cărei scop este conștiențizarea importanței transplantului și creșterea numărului de donatori de organe, țesuturi și celule”, spune chirurgul Radu Zamfir, directorul Agenției Naționale de Transplant.

Dr. Carmen Pantiș

Ajunsă la a 15-a ediție, Ziua Naţională a Transplantului a fost organizată anul acesta sub egida Ministerului Sănătăţii şi Agenţiei Naţionale de Transplant, condusă de Dr. Radu Zamfir. Evenimentul a avut loc la Biblioteca Academiei Române - Amfiteatrul I.H. Rădulescu.

Evenimentul a început cu o conferinţă de presă, în care au fost prezentate principalele realizări si provocări ale activităţii de transplant din România: care este situaţia actuală a listelor de aşteptare, care sunt cele mai noi reuşite ale medicilor români şi ce provocări există la ora actuală în domeniul complex al transplantului de organe, unde sunt necesare investiţii şi ce planuri de viitor are Agenţia Naţională de Transplant.

În cursul anului 2018, în România au fost înregistraţi doar 65 de donatori de organe decedaţi, 83% dintre aceştia fiind donatori multiorgane. Trei donatori aveau sub 15 ani. ANT raportează în cursul anului precedent efectuarea a 183 de transplanturi de rinichi, 79 transplanturi de ficat, 7 de inima şi 4 de plămâni. În ultimele trei luni din acest an, numărul donatorilor a început să crească, iar șeful ANT, Dr. Radu Zamfir, speră ca activitate de transplant în România să revină la situația din anii 2013-2014.

La eveniment au participa, printre alții, Prof. Dr. Irinel Popescu, Dr Radu Zamfir, Prof. Dr. Monica Pop, Dr Carmen Pantiş, Dr Narcis Copcă, Prof. Dr Ioana Grinţescu, Prof. Dr Cristian Lupaşcu, Prof. Dr Ileana Constantinescu, Prof. Dr Adrian Covic, Prof. Dr Dan Mircea Enescu.

Istoria transplantului în România

Primele încercări de transplant de organe în România datează încă de la începutul secolului XX şi se datorează doctorului Florescu, care, lucrând în cadrul laboratorului de chirurgie experimentală al Facultăţii de Medicină din Bucureşti a efectuat mai multe transplante experimentale de rinichi. Operaţiile nu au fost încununate de succes, iar dr. Florescu a considerat că aceasta se datorează unui unghi de implantare deficitar al vaselor sanguine (rinichii deveneau până la urmă necrotici), motiv pentru care a încercat diferite locuri din organism pentru transplant în speranţa că va găsi unghiul potrivit. Acest lucru nu s-a întâmplat, desigur, şi experimentele au fost abandonate.

Primul transplant de cornee

În anul 1958, profesorul doctor Agrippa Ionescu realizează primul transplant de piele într-un cadru spitalicesc organizat, iar in anul 1962 este efectuat primul transplant de cornee. În a doua jumătate a secolului trecut, Sergiu Duca la Cluj-Napoca, Vladimir Fluture la Timişoara şi Dumitru Popescu-Fălticeni, împreună cu Emil Papahagi la Spitalul de Urgenţă Floreasca Bucureşti, efectuează transplant experimental de ficat.

Primul transplant al unui organ solid

Primul transplant reuşit al unui organ solid din România la om a fost cel efectuat de Profesorul Eugeniu Proca, în februarie 1980, la Spitalul Fundeni, cu ficat de la donator în viaţă (mama receptorului). Acest transplant a fost urmat la scurt timp de un transplant renal de la donator decedat, efectuat la Timişoara de o echipă condusă de Prof.dr. Petru Drăgan. Până în decembrie 1989 se efectuează doar transplanturi de rinichi şi acestea într-un număr relativ redus.

În anul 1992 se pun bazele primului program modern de transplant renal din România, de către Prof. Dr. Mihai Lucan, la Clinica de Urologie a Spitalului Judeţean Cluj-Napoca (devenită ulterior Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca).

Organizarea unei rețele naționale de transplant

Începând din 1995 se intensifică eforturile de organizare a unei reţele naţionale de transplant, desfăşurate în mai multe etape: • stabilirea protocolului de diagnostic și declararea morţii cerebrale (Prof. Dr. Dan Tulbure) • stabilirea condiţiilor de prelevare a organelor de la donatorul decedat din punct de vedere medico-legal (Profesor Doctor Vladimir Belis) • campanie în mass-media de explicare a morţii cerebrale şi de promovare a donării de organe • efectuarea primelor prelevări multiorgane (1997); în februarie a fost prelevat un rinichi de la o donatoare aflată în moarte cerebrală în Clinica de Chirurgie Generală a Spitalului Fundeni (echipa chirurgicală Irinel Popescu, Ioanel Sinescu, Vladislav Braşoveanu, Radu Soare, anestezist Dan Tulbure), iar în iunie o prelevare de ficat şi rinichi la Spitalul de Urgenţă Floreasca (echipa chirurgicală a fost coordonată de Prof. Dr. Irinel Popescu, iar echipa anestezică de Dr. Ioana Grintescu).

Traian Basescu arunca BOMBA! Pe cine vrea candidat la prezidentiale! Este fara PRECEDENT

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Sănătate

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI