Editura Evenimentul si Capital

70 DE ANI DE ISTORIE. Ziua Națională a României, 23 august 1989. A fost o sărbătorire atipică și destul de stranie | VIDEO

14-08/04-05ultimul-23-august-balconagerpres-465x390
Autor: | | 92 Comentarii | 10702 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Cel puțin după cum își amintește cineastul Pantelie Tuțuleasa, fost operator de film al familiei Ceaușescu. Totul se întâmpla pe fondul unei situații nu tocmai relaxante în țară, deoarece Gorbaciov îl bătea la cap pe Ceaușescu cu Perestroika.

O paradă dezlânată, o festivitate obositoare, un dictator fără chef și toate semnele că sfârșitul era aproape. „În acea vară, programul lui Ceaușescu fusese foarte încărcat, era mult pe teren. Ceea ce mi s-a părut destul de ciudat este că, pentru prima oară, parada comunistă de 23 August nu a mai avut loc în Piața Aviatorilor, ori pe Stadionul 23 August, ci pe Cheiul Dâmboviței, ca să zic așa! A fost improvizată o tribună la Casa Radio. Această clădire trebuia să găzduiască Muzeul Național de Istorie și era supranumită sora mai mică a Casei Poporului”, precizează Tuțuleasa.

În rol principal la final

Festivitatea s-a dovedit a fi vizibil obositoare pentru cuplul Ceaușescu „și mai scurtă decât altădată”, după cum s u b l iniază Tuțuleasa. „A fost un 23 August ciudat. Elena Ceaușes cu părea foarte obosită, el părea fără chef și nu a mai avut o cuvântare atât de lungă, parcă nici ovațiile nu au mai avut amploarea celor de altădată. Pot spune că, la acel 23 August din 89, el a avut pentru ultima oară rolul principal, la ultima paradă dedicată oamenilor muncii”. Ce se întâmplase cu Ceaușescu? El, căruia îi plăceau atât de mult manifestările de acest gen. „Era cu Gorbaciov în coastă. Gorbaciov îi luase cheful”, spune Tuțuleasa.

Telegrama de felicitare pe care o primise Ceaușescu din Rusia cu ocazia lui 23 August nici măcar nu era semnată de către liderul sovietic. „În iulie ‚89, Gorbaciov efectuase o vizită oficială în România și îl bătuse iar la cap pe Ceaușescu cu Perestroika. Lui Ceaușescu nu îi convenea deloc. Se pare că a fost o întrevedere furtunoasă, conform unor zvonuri venite dinspre serviciul de pază”, adaugă cineastul.

De teama lui Gorbaciov

Ceea ce spune Tuțuleasa este „completat” de însuși Mihail Gorbaciov, care declara într-un interviu pentru CNN: „Ceaușescu era un om complicat. Spunea că el are perestroika lui. Obișnuia să îmi dea sfaturi, o groază de sfaturi, aveam de-a face cu un oligarh care controla totul...”.

„De teama lui Gorbaciov, în acel an îmi aduc aminte că s-a mai renunțat oarecum la cultul personalității. Oamenii care răspundeau de propagandă primiseră ordine precise de la Ceaușescu să o lase mai ușor cu ce se știe! Să nu se mai vorbească atât despre meritele sale!”.

După ce s-a încheiat festivitatea din 23 August 1989, cuplul Ceaușescu s-a retras în liniște la Snagov. „S-a tot vorbit despre masa pantagruelică pe care a dat-o Ceaușescu la Snagov cu ocazia acelui ultim 23 August, despre cum s-a distrat lumea... de partid acolo... Nu era ceva neobișnuit, neobișnuit era că existau toate semnele unui sfârșit neașteptat pentru Ceaușescu”, încheie Tuțuleasa.

Destul de ciudat

La 18 august 1989, Ceaușescu acordase un interviu reporterului Pravda, Boris Avercenko. Interviul a fost publicat de către presa românească chiar în ziua de 23 august. „Bineînțeles că Avercenko i-a adresat lui Ceaușescu întrebări legate de Perestroika”, spune Tuțuleasa. „Ceea ce este de reținut e că Ceaușescu a insistat în interviu pe principiile deplinei egalități în drepturi, respectului independenței, suveranității și neamestecului în treburile interne. În plus, a fost foarte categoric și a declarat: «Nu admitem teza așa-zisei piețe libere, pentru că aceasta înseamnă libertate pentru speculă”. Ceaușescu se dezlănțuise, îl contra pe Gorbaciov în Pravda, vă dați seama! Ceea ce mi s-a părut destul de ciudat...»”, își amintește Pantelie Tuțuleasa.

Adevărul despre balconul de unde au urmărit manifestarea Ceaușeștii

Cand pica ziua de Rusalii in 2019. Cate zile libere vor avea romanii

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI