Pentru a marca ziua de astăzi, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Biroul Internaţional al Muncii - Programul Internaţional pentru Eliminarea Muncii Copiilor organizează o masă rotundă, la care va fi dezbătut rolul educaţiei pentru copiii care muncesc sau riscă să fie exploataţi.
Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor este marcată astăzi, în acest an punându-se accent pe tema "Educaţia - soluţie pentru eliminarea muncii copiilor", informează ANPDC.
Potrivit datelor oficiale, în România, din cele 1.016 cazuri de exploatare a copiilor prin muncă, 16 au fost pentru activităţi ilicite, 712 - pentru cerşetorie, 45 - pentru munca de servitor, 134 - pentru munca fără o formă contractuală reglementată de lege, 6 - pentru munca forţată, 18 - pentru prostituţie, 44 victime ale traficului extern şi 41 victime ale traficului intern.
Convenţia privind vârsta minimă de angajare a Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) stabileşte că adolescenţii nu pot fi încadraţi sau folosiţi în muncă decât după 16 ani.
De asemenea, astăzi vor fi prezentate cele trei proiecte aflate în derulare care îşi propun formarea şi mobilizarea a peste 1.200 de profesionişti, din care peste 200 de cadre didactice, pentru a combate exploatarea copiilor. De asemenea, proiectele prevăd acordarea de servicii de sprijin şi educaţionale pentru 1.063 de copii şi familiile lor din Bucureşti şi opt judeţe selectate.
Proiectele se desfăşoară în parteneriat cu organizaţiile Salvaţi Copiii România, Asociaţia Alternative Sociale, Centrul de Resurse şi Informare pentru Profesiuni Sociale.
(11:17)