Ziua Limbii Române. Ce se poate schimba în țara noastră. Mesajul Ministrului Culturii

Sursa foto: Wikipedia

De Ziua Limbii Române, Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a declarat că acest eveniment ne reprezintă și că „e nevoie de o lege a limbii române”. El consideră că unele expresii sau cuvinte jignesc țara noastră.

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, afirmă, într-un mesaj de Ziua Limbii Române, că țara noastră are nevoie de „o lege a limbii române”, care s-o apere de cuvinte ce o „pătează” și care nu își au locul în vocabular.

„Astăzi sărbătorim liantul primordial care ne defineşte ca naţiune, limba română. Este o zi ce trebuie marcată aşa cum se cuvine pentru a-i rememora istoria, a-i cinsti prezentul şi a-i garanta un viitor în matca în care a fost aşezată de marii creatori de limbă română. O limbă de o mare bogăţie, cu vorbe ce pot descrie fiecare nuanţă a sufletului, trebuie păstrată şi promovată cu toată forţa celor ce au menirea şi puterea de ajunge la oameni, profesori, preoţi, oameni de cultură, media şi nu numai”, a scris Romaşcanu, pe Facebook.

Ministrul atrage atenţia că „trăim, din păcate, un timp în care limba română tinde a-şi pierde strălucirea, vocabularul vorbit se micşorează, cuvinte ce o pătează îşi fac loc în vorbirea curentă”.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EEC

„Acest fenomen trebuie oprit şi responsabilitatea este a noastră, a tuturor. Să fie nevoie de o lege a limbii române? Eu aş zice că da... Poate e momentul să repornim această discuţie în societate. La Mulţi Ani limbii române!”, a mai transmis Lucian Romaşcanu.

Ziua Limbii Române

Ziua Limbii Române este sărbătorită în fiecare an la data de 31 august ca urmare a unei iniţiative legislative din anul 2011, votată de Parlamentul României prin Legea nr. 53/2013. Ziua Limbii Române a fost stabilită, în mod simbolic, la aceeaşi dată cu sărbătoarea similară instituită în anul 1990 în Republica Moldova sub numele "Limba Noastră", pentru a transmite mesajul că limba română este o limba vorbită nu numai între graniţele ţării, ci şi dincolo de frontiere.

Câți vorbitori de română sunt în lume

Limba română este o limbă indo-europeană, din grupul italic și din subgrupul oriental al limbilor romanice. Printre limbile latine, româna este a cincea ca număr de vorbitori, după limba spaniolă, portugheză, franceză și italiană. În toată lumea, în jur de 28 de milioane de persoane vorbesc limba română, iar aproximativ 24 de milioane o au ca limba maternă.

Din numărul total de vorbitori, peste 17 milioane se află în România, unde româna (dialectul daco-roman) este limbă oficială și, conform recensământului populației din 2011, este limbă maternă pentru peste 90% din populație, potrivit stirileprotv.ro.