Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, tulburare care afectează zeci de milioane de oameni
- Simona Suciu
- 2 aprilie 2022, 18:22
Autismul este o tulburare de dezvoltare care afectează comunicarea și comportamentul. Pacienții au nevoie de terapie complexă, dar mai ales de acceptare din partea celor din jur și de integrare în societate. Ziua internaţională de conştientizare a autismului este marcată în fiecare an la 2 aprilie.
Ziua de astăzi este momentul simbolic în care umanitatea, ca urmare a unei rezoluții a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite din 2007, își îndreaptă atenția către persoanele care suferă de autism. 2 aprilie este Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, o afecțiune cognitivă pentru care încă nu s-a găsit tratament.
Zeci de mii de pacienți cu autism
La nivel global peste 70 de milioane de oameni suferă de autism. În România, mai mult de 25.000 de persoane, dintre care peste 11.000 sunt copii, au această dizabilitate.
„Prin intermediul Programul Național de Sănătate Mintală și Profilaxie în Patologia Psihiatrică Ministerul Sănătății alocă resurse necesare pentru diagnosticarea timpurie a acestei afecțiuni și pentru asigurarea tratamentului adecvat de-a lungul vieții.
Desfășurăm de asemenea împreună cu partenerii norvegieni un program care să asigure creșterea gradului de conștientizare și îmbunătățirea capacităților membrilor comunității, a părinților, profesioniștilor din domeniul asistenței medicale primare, educației și protecției sociale pentru a sprijini copiii expuși cu tulburări de sănătate mintală și pentru îmbunătățirea accesului lor la serviciile de îngrijire a sănătății. Știu că este loc de mai mult și de mai bine“, a declarat ministrul Sănătății Alexadru Rafila.
Fără discriminare
Dincolo de partea medicată, România mai are de lucrat și la partea socială. Persoanele cu autism nu trebuie discriminate, ci trebuie să fie ajutate să se integreze în societate, să poată urma o școală și în final să își găsească un loc de muncă.
„Trebuie să activăm, nu doar asupra dimensiunii medicale a autismului, ci pentru a crea o lume în care toate persoanele cu autism să își poată atinge potențialul maxim prin creșterea înțelegerii și a acceptării. Persoanele diagnosticate cu autism au nevoie de programe de asistență medicală profesioniste, însă avem obligația să le asigurăm integrarea în sistemul educațional și pe piața muncii.
Le mulțumesc profesioniștilor din domeniul sănătății care sunt implicați în asistența medicală complexă a persoanelor cu autism. Împreună putem veni în sprijinul semenilor noștri care au autism, astfel încât viața lor să fie mai bună și mai sigură!”, a mai declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Ministerul Sănătății sprijină inițiativele instituțiilor publice, organizațiilor neguvernamentale și voluntarilor individuali care participă, prin diverse acțiuni, la Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului.