Ziua în care se JOACĂ soarta Greciei!

Ziua în care se JOACĂ soarta Greciei!

Ministrul grec de Finanțe, Ianis Varufakis, i-a transmis Angelei Merkel că are de făcut „o alegere crucială” la summit-ul european de luni.

Varufakis a pus presiune pe cancelara Germaniei pentru a juca un rol mai important la summit-ul european de luni, la care Grecia trebuie să facă noi propuneri pentru a ajunge la un acord cu creditorii pentru a evita intrarea în incapacitate de plată, scrie AFP.

Înaintea reuniunii cruciale de la Bruxelles, responsabilii europeni susțin că mingea se află în terenul Greciei, însă Varufakis o cheamă de partea sa pe Angela Merkel în prima linie a negocierilor.

Într-un articol apărut duminică în Frankfurter Allgemeine Zeitung, Varufakis scrie:

Ne puteți urmări și pe Google News

„Angela Merkel poate intra într-un acord onorabil cu un guvern care a refuzat acordul de salvare și aspiră la o soluție negociată, sau să cedeze cântecelor de sirenă ale guvernului său, care o încurajează să arunce peste bord doar guvernul grec care este fidel principiilor sale și care poate duce poporul grec pe drumul reformei.”

Concesiile Atenei

Guvernul lui Alexis Tsipras susține că a făcut deja numeroase concesii și a prezentat o listă coerentă cu reduceri de cheltuieli, creșteri de taxe și reforme structurale, însă un apropiat al premierului grec nu a exclus sâmbătă noi reforme, după o săptămână în care depunătorii greci și-au accelerat retragerile economiilor de la bănci.

„Vom încerca să ne completăm propunerile pentru a ne apropia de o soluție”, a declarat la canalul de televiziune Mega ministrul de stat Alekos Flamburaris. „Câteva concesii noi” mai sunt posibile și două condiții „obligatorii” sunt acceptate de creditori: „o suplețe mai mare a bugetului” și o restructurare a datoriei.

Printre noile concesii evocate se află accelerarea suprimării pensionărilor înainte de termen, aplicând această decizie din 2016, nu progresiv.

Îngrijorări în toată lumea

Imediat după întoarcerea sa din Rusia, Alexis Tsipras a reunit echipa de negocieri, printre care Ianis Varufakis și ministrul adjunct de Externe, Euclide Tsakalotos. O ședință a guvernului de la Atena a fost convocată duminică la ora 11. Nu a fost anunțată nici o întâlnire a lui Tsipras cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, chiar dacă Comisia susținea vineri că o întrevedere este posibilă în weekend.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a somat vineri Grecia să ajungă rapid la o înțelegere cu creditorii săi, UE și FMI, altfel se îndreaptă spre o incapacitate de plată. Casa Albă a făcut și ea apel pentru găsirea unei soluții de compromis.

Fără un acord asupra unei serii de economii bugetare, Grecia, în lipsă acută de bani, nu va putea încasa o tranșă vitală de 7,3 miliarde de euro și riscă să nu-și poată onora obligația de a achita rata de 1,6 miliarde de euro către FMI pe 30 iunie, cu consecințe greu de apreciat, care pot merge până la ieșirea din Zona Euro sau chiar din Uniunea Europeană și la modificarea echilibrelor geopolitice în regiune. Însuși președintele Parlamentului European, Martin Schulz, unul dintre cei mai mari dușmani ai unui „Grexit”, a evocat totuși această posibilitate în ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) de duminică.

Șanse mici

Scadența de pe 30 iunie îi neliniștește pe depunători, care și-au accelerat retragerile economiilor din conturi, însă fără tulburări vizibile, constrângând Banca Centrală Europeană să ridice vineri pentru a doua oară în ultima săptămână plafonul de finanțare de urgență pentru băncile grecești (ELA).

Mai mulți oficiali europeni au avertizat că reuniunea șefilor de stat sau de guvern va fi zadarnică dacă Grecia nu vine cu noi propuneri care să-i satisfacă pe creditori. Această întâlnire va fi doar una „consultativă”, dacă nu se constată că există o „bază pentru un acord”, legată de  noi concesii  ale Atenei, a avertizat și Angela Merkel.

Potrivit FAZ, care nu citează nici o sursă, ultima propunere de acord făcută de Comisia Europeană joi este destul de departe de pozițiile Atenei, creditorii cerând economii de 1,8 miliarde de euro în sistemul de pensii, cu mult peste cât sunt dispuși să accepte grecii.

În Germania, Italia și Franța, cauza guvernului grec a adunat câteva mii de persoane sâmbătă, la manifestații organizate cu sprijinul imigranților din Europa. O mare manifestație împotriva austerității este programată duminică la Atena.