Evenimentul Zilei > Actualitate > Ziua în care România va intra din nou în carantină generală: „Măsura va fi adoptată imediat”
Ziua în care România va intra din nou în carantină generală: „Măsura va fi adoptată imediat”

Ziua în care România va intra din nou în carantină generală: „Măsura va fi adoptată imediat”

Fostul premier Victor Ponta este convins că guvernanți vor avea o altă strategie după alegerile locale și că vor băga România în carantină.

Cazurile de infectare cu coronavirus sunt în creștere în România, de la zi la zi, și se pare că țara se îndreptă din nou către declararea stării de urgență. Despre acest scenariu a vorbit și Victor Ponta președintele Pro România, ce care crede că guvernanții amână carantina generală în această perioadă pentru a putea pregăti alegerile locale. Fostul premier a anticipat că măsura va fi adoptat imediat după procesul electoral ce este programat la data de 6 decembrie.

„Eu mă aştept să intrăm şi noi în lockdown pe 7 decembrie. Până pe 6, nu. Vor fi rele cifrele, din ce să scadă, că nu testăm. Am stat două luni închiși, nu? În martie și aprilie. Aceste lockdown-uri au ca scop (…) măsuri pe termen scurt, timp în care îţi pregătești sistemul. Aduci de trei ori mai mulți oameni la DSP (…) Eu nu sunt de acord cu lockdown-ul, dar mă uit că ei nu iau măsuri cu care sunt eu sau nu de acord, ci iau măsuri cu gândul să ajungă pe 6 decembrie și după, prăpădul”, a declarat Victor Ponta la Antena 3. 

Deocamdată nu se adoptă carantina generală

În urmă cu câteva zile, Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a declarat că, deocamdată, nu se pune problema carantinei generale. Restricțiile sunt adoptate la nivel local, nu național.

„După cum ştiţi, noi evaluăm fiecare localitate în parte. Dacă impunem restricţii, le impunem la nivel local. Avem acea evaluare de 48 de ore după informaţia primită de DSP la 24 de ore, în care autorităţile locale sunt cele care gestionează evoluţia pe cele 48, impunând restricţii. Vom avea şedinţe mâine seară la Comitetul Naţional pentru coordonarea intervenţiei, în care vom impune şi restricţii suplimentare, adaptate în funcţie de indice la nivelul fiecărui judeţ şi al fiecărei localităţi”, a declarat ministrul Sănătății.

„Indiferent câte teste vom face, vom vedea că prezenţa în unităţile de primiri urgenţe, prezenţa în terapiile intensive, prezenţa în secţiile de boli infecţioase vor fi aceleaşi. Aceste cazuri se prezintă la unităţile de primiri urgenţe testate sau netestate. Unităţile de primire sunt cele care trebuie să gestioneze rapid aceste incertitudini”, a mai spus Tătaru.