Ziua în care războiul din Ucraina ar putea să se termine. Negocieri de viață și de moarte au loc în Turcia

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Marți, 29 martie, are loc o nouă rundă de negocieri între Federația Rusă și Ucraina, de această dată participând la întrevederi și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Dmytro Kuleba, cel care deține funcția de ministru de Extene al Ucrainei, a avertizat delegația să nu „mănânce sau să bea” pe parcursul negocierilor cu Rusia, date fiind suspiciunile de otrăvire cu o substanță chimică a miliardarului rus Roman Abramovici.

Din delegația ucraieană fac parte Oleksii Reznikov, care deține funcția de ministru al Apărării din Ucraina și Mihail Podolyak, cel care este şeful biroului preşedintelui ucrainean, conform news.ro.

Partea ucraineană se teme că ar putea exista încercări de otrăvire a trimișilor săi

Dmytro Kuleba, cel care deține funcția de ministru de Externe al Ucrainei, a avertizat delegația să nu „mănânce sau să bea” pe parcursul negocierilor cu Rusia, date fiind suspiciunile de otrăvire cu o substanță chimică a miliardarului rus Roman Abramovici.

„Îi sfătuiesc pe toți cei care merg la negocieri cu Federația Rusă să nu mănânce sau să bea nimic. Și, de preferință, să evite să atingă orice suprafață. Asta la prima mână”, a spus Kuleba, anunță Sky News.

Mai mult, Kuleba atrage atenția asupra valului de știri care se propagă asupra societății civile, dar care nu au fundament în realitate, fiind simple povești.

„În al doilea rând, toate aceste povești - cineva a auzit ceva undeva, niște surse - acum există o mulțime de acest gen, pentru că toată lumea este însetată de știri, de senzații”, a mai spus oficialul ucrainean.

Încetarea focului, prioritatea principală pe masa discuțiilor

Negociatorii au în vedere perspectiva unei încetări a focului, deși există probabilitatea ca acest lucru să nu se întâmple întocmai, mai ales că și anterioarele runde de negocieri s-au soldat cu foarte puține rezultate notabile.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, va fi cel care intermediază această etapă a negocierilor de pace, iar discuțiile propriu-zise sunt programate pentru ora locală 10:00.

Asta după ce oficialul turc și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, „au convenit că următoarea întâlnire a delegaţiilor ruse şi ucrainene va avea loc la Istanbul”, conform unui comunicat de duminică, al Direcţiei de Comunicare a Preşedinţiei turce.

Ce se urmărește, totuși, prin aceste întâlniri ale delegațiilor

Una dintre cele mai bine-cunoscute cereri ale Rusiei este aceea ca Ucraina să nu adere la NATO, chestiune în legătură cu care Volodimir Zelenski, președintele ucrainean, a anunțat deja că este dispus să facă compromisuri.

Un alt motiv al contradicțiilor dintre interesele Rusiei pe de o parte, și idealul național al Ucraina pe de cealaltă parte, este legat de cele două regiuni separatiste pro-ruse, Donețk și Lugansk, dar și statutul Crimeei, anexată în mod ilegal de Federația Rusă în anul 2014, astfel că se așteaptă discuții în acest sens.