Moscova și Kiev, negocieri de pace fără rezultate. Volodimir Zelenski schimbă modul de abordare al problemei

Moscova și Kiev, negocieri de pace fără rezultate. Volodimir Zelenski schimbă modul de abordare al problemei G7 cere Rusiei "să redea imediat" Ucrainei controlul asupra centralei de la Zaporijia Sursa: Adam Radosavljevic | Dreamstime.com

Bombardamentele din Ucraina continuă să facă victime, asta în timp ce delegațiile continuă negocierile. Luni a început o nouă rundă de discuții, de data aceasta prin videoconferință, însă a fost luată o pauză tehnică. Negocierile nu se opresc aici, ci din contră, ele par să meargă într-o direcție pozitivă, după cum declară oficialii ruși.

Încă de la începutul săptămânii, delegațiile din Rusia și Ucraina au început o nouă rundă de negocieri. A fost luată o pauză tehnică, însă acestea au reînceput pe 15 martie, după cum a comunicat consilierul șefului Biroului președintelui Ucrainei, Mihail Podoliak. Oficialul a explicat că "acest lucru este necesar pentru o analiză suplimentară în subgrupurile de lucru și precizarea anumitor noțiuni. Negocierile continuă".

Andrei Kortunov, director general al Consiliului pentru probleme internaționale al Rusiei (RSMD), a vorbit despre subiectele discutate în această săptămână și susține că aceasta poate fi decisivă în problemele apropierii pozițiilor părților și ajungerea la niște înțelegeri promițătoare, pe fondul continuării acțiunilor de luptă din cadrul operațiunii militare speciale a Federației Ruse, notează "Nezavisimaia Gazeta".

Cu privire la modul în care decurg negocierile dintre Rusia și Ucraina, președintele Comitetului pentru probleme internaționale al Dumei de Stat a Federației Ruse, Leonid Sluțki, a declarat într-un interviu acordat ieri că există un progres semnificativ în pozițiile ambelor delegații, comparativ cu începutul negocierilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Acest progres poate evolua în zilele imediat următoare într-o poziție unică a ambelor părți, în documente pentru semnare", și-a exprimat Sluțki părerea personală.

Oficialii ucraineni, schimbări în tactica de negociere

La rândul său, negociatorul ucrainean Mihail Podoliak a precizat că la începutul negocierilor s-au discutat problemele-cheie, iar acum urmează să li se dea o formă juridică, pentru a pregăti înțelegerile corespunzătoare pentru preconizata întâlnire la nivel înalt. Declarațiile acestuia au stârnit îndoieli, fiind vorba despre o schimbare desul de bruscă. Podoliak a comentat anterior cererea formulată de Moscova cu privire la încetarea războiului, considerat-o absurdă.

"Aceasta este o problemă absolut pro-ucraineană. Noi vrem să avem o armată cu adevărat bună, care să aibă un potențial defensiv de protecție. Vedem că acest potențial este necesar în lumea contemporană", a argumentat Podoliak. Oficialul a apreciat ca stupidă o altă condiție a Moscovei, cea cu privire la denazificarea Ucrainei. Acest lucru a fost deja reglementat de o serie de legi, în care "sunt trecute interdicțiile și condamnarea deplină a tuturor manifestărilor nazismului și fascismului", spunea Mihail Podoliak.

În timpul negocierilor, această problemă s-a redus la zero, susține negociatorul ucrainean. Totuși încă se mențin discuțiile cu privire la asupra Donbasului, care continuă deja de opt ani. Iar luni, în urma unei lovituri a Forțelor Militare ale Ucrainei asupra orașului Donețk, au fost uciși 20 de civili. Mai mult decât atât, hotărârilor fățiș discriminatorii ale Kievului de interzicere a învățământului în limba rusă și înscrierii cetățenilor ruși la categoria populație "neindigenă" a țării li se opune condamnarea declarată a abordărior naziste.

Schimbări se observă și în declarațiile pe care președintele Volodimir Zelenski le-a făcut în această săptămână. Oficialul a vorbit deja pe o oarecum altă tonalitate și a spus că principalul obiectiv al negocierilor o constituie întâlnirea la nivel înalt, în scopul asigurării unor garanții eficiente a securității Ucrainei.

"Nu ca la 'Budapesta' și nu ca în spațiul nostru aerian. Și astfel ca ucrainenii să poată spune: asta funcționează, acestea sunt garanțiile", a precizat Zelenski.

Negocierile dintre Rusia și Ucraina merg în direcția bună

Liderii de la Kiev par dezamăgiți de modul în care a acționat Occidentul în acest război, susține întrebare directorul general al Consiliului pentru probleme internaționale al Rusiei (RSMD), Andrei Kortunov. În ciuda faptului că trimit în Ucraina armament și mercenari, ignoră totuși apelurile Kievului de a se închide spațiul aerian al Ucrainei pentru aviația rusă, lucru care ar conduce la o ciocnire între NATO și Federaţia Rusă. În același timp, devin tot mai sumbre și perspectivele aderării Ucrainei la Alianță - în condițiile în care este tot mai clar faptul că Rusia nu se va opri.

Toate aceste circumstanțe pot umple cu un nou conținut planurile anunțate anterior de partea ucraineană privind pregătirea unui document nou, menit, spre deosebire de memorabilul Memorandum de la Budapesta, care a rămas de facto un protocol de intenții, pentru a consolida juridic garanțiile de securitate necesare. Și este clar că o problemă de un asemenea nivel trebuie discutată deja la întâlnirea dintre cei doi președinți.

Kortunov susține că, pentru viitorul summit, trebuie elaborată și o serie de alte acorduri importante. Printre acestea se află și cel privind crearea de coridoare umanitare sau cu privire la încetarea focului. În legătură cu această problemă, părțile se situau inițial pe poziții contrare: reprezentanții Kievului spuneau că o condiție preliminară o constituie retragerea trupelor rusești, în vreme ce delegația Federaţiei Ruse cerea pentru început încetarea focului.

Dar ajungerea la un compromis presupune concesii reciproce. Din acest punct de vedere se poate considera îmbucurătoare slăbirea presiunii în formularea cerinței de denazificare, prin care mulți presupun, de asemenea, schimbarea actualului regim de la Kiev. Însă în acest caz, situația actuală amenință să dureze încă și mai mult, lucru care nu poate fi permis, deoarece este însoțit de moartea multor oameni și de distrugeri de amploare. Mai mult decât atât, dacă Ucraina ratează campania de însămânțare, acest lucru va duce la o agravare a consecințelor crizei în economie, a concluzionat Kortunov, potrivit Rador.