Evenimentul Zilei > Actualitate > Ziua în care rata la bancă a devenit de nesuportat. Ce pot face românii în faliment
Ziua în care rata la bancă a devenit de nesuportat. Ce pot face românii în faliment

Ziua în care rata la bancă a devenit de nesuportat. Ce pot face românii în faliment

De când întrevezi primele semne că nu mai poţi achita rata şi până când ajungi în faza executării, ai la îndemână alternative pentru a-ţi îmbunătăţi situaţia.

Ratele la credit, care urcau în 2008 până la 70% din salariu, au devenit de nesuportat pentru mulţi clienţi.
Aceştia au acumulat restanţe şi se află în faţa imposibilităţii de a achita datoria şi a perspectivei executării silite.
Există, însă, şi soluţii pentru a-şi îmbunătăţi situaţia. Iată trei dintre acestea.
Renegociere de dobândă
Dacă nu aţi acumulat restanţe majore, banca vă poate face o ofertă specială, dedicată clienţilor bun-platnici şi anume scăderea costului total al creditului, prin diminuarea dobânzii.
BCR, de exemplu, a făcut o ofertă clienţilor nemulţumiţi care aveau intenţia de a da banca în judecată. Rata lunară a unui credit mediu de 52.000 de euro a scăzut cu circa 100 de euro. Perioada de rambursare a rămas neschimbată.
Perioadă de graţie
Dacă banca nu vă oferă această facilitate, puteţi solicita o amânare la plată sau o prelungire de scadenţă. Ambele soluţii conduc la scăderea ratei.
Fie că amânaţi plata, ceea ce înseamnă că veţi achita câteva luni doar dobânda creditului, fie că prelungiţi scadenţa, pentru a avea o rată, de asemenea, redusă, costul total creşte.
Vânzarea garanţiei
Soluţia descrisă mai sus este recomandată celor care cred că se pot redresa în timp relativ scurt, pentru a continua rambursarea, spun specialiştii casei de avocatură Coltuc.
Dacă acceptaţi o eşalonare, deşi ştiţi că nu puteţi continua rambursarea, veţi irosi banii cu dobânda şi comisioanele, au mai spus avocaţii casei Coltuc.
Aşadar, când nu mai puteţi susţine creditul, este bine să vă înţelegeţi cu banca pentru a vinde garanţia şi a rambursa împrumutul.
Nu aşteptaţi executarea silită, ci vindeţi pe cont propriu. Băncile nu promovează foarte bine ofertele de executare, iar începând de la a doua licitaţie preţul de evaluare scade cu 25%, ceea ce vă va aduce în pierdere.
Dacă vindeţi singur, aveţi şanse să valorificaţi garanţia la preţul pieţei.
160 de procese împotriva băncilor
au fost câştigate de români în ultimele luni

PROBLEME
Clauzele abuzive din contracte
Clienţii au ajuns să aibă probleme şi din cauza unor clauze abuzive inserate de instituţii în contracte. Astfel, 95% din procesele intentate Volksbank au avut drept cauză comisionul de risc.
Clienţii au sesizat totodată şi modificări discreţionare de dobândă şi prezenţa unui comision de monitorizare a poliţei de asigurare.
La BCR, principala problemă a fost comisionul de urmărire a riscului. Clienţii OTP s-au plâns de majorări abuzive de dobândă.
Citiţi şi:

  • CREDITE: Băncile, mai scumpe ca leasingul
  • Cu efect şi în România: s-a anulat primul credit din Europa! Cele trei metode prin care băncile înşelau clienţii
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: