Evenimentul Zilei > Social > Ziua în care pulanele au stat. Sindicatul poliţiştilor acuză presiuni. IGPR susţine că activitatea nu este perturbată
Ziua în care pulanele au stat. Sindicatul poliţiştilor acuză presiuni. IGPR susţine că activitatea nu este perturbată

Ziua în care pulanele au stat. Sindicatul poliţiştilor acuză presiuni. IGPR susţine că activitatea nu este perturbată

Sindicatul poliţiştilor acuză presiuni din partea structurilor de conducere din Ministerul de Interne, precizând că cei care le-au încălcat toate drepturile susţin că protestul oamenilor legii este un "atentat la siguranţa naţională".

Preşedintele Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Constractual (SNPPC), Marian Gruia, a declarat pentru Evz că protestul va continua pe termen nelimitat, până când ministerul va înţelege şi va veni cu soluţii la problemele poliţiştilor.
Sunt plătiţi 75%, lucrează 75%. Aşa cum au promis, poliţiştii au dat startul protestelor în toată ţara. Nu dirijează circulaţia, nu dau amenzi şi merg doar la accidentele cu victime ori nu mai participă la audieri în dosarele penale.
"Oamenii n-au avut niciun fel de reacţie. Poliţiştii au ieşit pe teren, deci nu putem spune că e vorba de un atentat la siguranţa naţională", a precizat Gruia, subliniind că ministerul trebuie să înţeleagă prin ce trec poliţiştii.
"Dacă nimeni nu vrea să stea cu noi de vorbă, vom continua să protestăm".
IGPR: Activitatea poliţiştilor se desfăşoară în condiţii normale, potrivit planificării zilnice
Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) transmite că astăzi activitatea poliţiştilor se desfăşoară în condiţii normale, potrivit planificării zilnice, în condiţiile în care mii de poliţişti din toată ţara au redus munca, nemulţumiţi de măsurile de austeritate ale Guvernului.
De asemenea, IGPR comunică faptul că  întreg personalul îşi exercită atribuţiile legale, pentru asigurarea serviciului public în folosul cetăţenilor.
În urma comunicărilor primite de la unităţile teritoriale de poliţie, IGPR afirmă că poliţiştii asigură măsurile necesare pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice, prevenirii şi combaterii faptelor de natură contravenţională sau penală, precum şi pentru desfăşurarea traficului rutier în condiţii de siguranţă.
"Din punct de vedere al ordinii publice nu au fost semnalate evenimente deosebite şi nici nu există probleme în trafic. Efectivele Poliţiei Române sunt în teren şi îşi execută îndatoririle conform prevederilor legale, pentru a răspunde solicitărilor venite din partea cetăţenilor", precizează IGPR.
Controale strice la frontiere
De asemenea, poliţiştii au decis să întărească măsurile de securitate la graniţe, ceea ce a dus la controale mai stricte. "S-ar putea să devină şi mai stricte controalele la frontieră", avertizează Gruia. "Auzim atâta de creşterea contrabandei cu ţigări şi multă lume acuză traficul din vamă şi evaziunea fiscală. Aşa că e normal să facem controale şi să acţionăm cu şi mai multă stricteţe".
"Oamenii trebuie să se plângă pentru că poliţia, aşa cum este acuma, nu mai oferă servicii de calitate. Societatea civilă şi oamenii simpli ar trebui să reacţioneze", Preşedintele Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Constractual (SNPPC), Marian Gruia
PRO Lex nu recomandă greva
Vasile Lincu, preşedinte al Sindicatului Naţional al Politiştilor şi Vameşilor “Pro Lex” spune că nu recomandă poliţiştilor să nu mai dea amenzi ori să nu-şi facă treaba pentru că vor fi sancţionaţi, iar sindicatul nu-i va putea apăra. 
“Noi am propus să îmbunătăţim condiţiile de muncă prin două modalităţi. Prima ar fi să facem ore suplimentare doar dacă şeful direct ne cere acest lucru prin dispoziţie scrisă. Acum, practic, seful te cheama sa faci ore suplimentare prin telefon dar nu ai o acoperire legala daca se intampla ceva… Iar a doua soluţie ar fi sa nu mai cumpere nimic din banii lor. Mă refer la hârtei, pixuri, etc”,  a explicat Lincu. El este de părere că dacă aceste două condiţii s-ar respecta, efectele s-ar vedea imediat” (Georgeta Ghidovăţ)

"Nu va fi afectată siguranţa publică, se vor reduce alte activităţi care nu afectează siguranţa publică, vom merge la urgenţe, furturi. Reducerea activităţii se va face la patrulări, poliţiştii vor aplica sancţiuni nepecuniare",
a declarat Dorel Gavril Frenţ, Liderul biroului Cluj al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), citat de Mediafax.
Situaţia din ţară
Mii de poliţişti din toată ţara muncesc în regim redus de astăzi, nemulţumiţi de reducerea salariilor şi de măsurile de austeritate propuse de guvern.

  • Cluj: peste 900 de poliţişti şi-au redus activitatea. Liderii de sindicat spun că siguranţa cetăţenilor nu e în pericol.
  • Scenariul se repetă şi la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud şi de la Poliţia Comunitară Bistriţa, unde 650 de poliţişti şi-au redus activitatea.
  • Suceava şi Piatra Neamţ: 300 de persoane, printre care poliţişti şi pensionari protestau în faţa sediilor prefecturilor
  • Sălaj: 400 de poliţişti şi-au redus activitatea, renunţând la a mai da amenzi. De asemenea, ei nu mai dirijează circulaţia şi nici nu mai participă la audieri în dosarele penale
  • Dolj: aproape 1.000 de angajaţi ai Inspectoratului de Poliţie Dolj au aderat, luni, la protestele declanşate la nivel naţional, prin "blocarea parţială a sistemului", liderii sindicali ai acestora susţinând că nemulţumirile sunt legate de salarizare, logistica precară şi reducerile de personal
  • Mureş: 1.000 de poliţişti lucrează în ritm redus, aderând la protestul de la nivel naţional
  • Mehedinţi: 1.700 de poliţişti, dintre care 1.300 sunt de la Poliţia de Frontieră, s-au alipit protestelor, având aceleaşi revendicări ca restul colegilor din ţară

"Nu suntem absurzi să nu dăm curs cererilor venite prin 112 fiindcă vin din partea celor aflaţi în necaz. În rest fiecare va proceda aşa cum crede de cuviinţă ca să îşi manifeste nemulţumirea faţă de situaţia de acum”, a declarat Adrian Crăciunescu, liderul judeţean al Sindicatului Prolex, citat de aceeaşi sursă.
"Din 20 septembrie anumite activităţi vor fi reduse. Poliţiştii vor merge în teren, dar vor sta în puncte fixe, nu vor acţiona decât la apelurile de urgenţă 112. Poliţia rutieră nu va mai dirija circulaţia, nu va mai da amenzi, ci doar avertismente, nu vor mai face audieri în dosarele penale. Protestul nostru este similar cu cel al magistraţilor. Avertizăm autorităţile să nu facă presiuni la adresa noastră că s-ar putea să se trezească cu o revoltă fără precedent", a declarat preşedintele Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Constractual (SNPPC), Marian Gruia.

Miting la Prefectura Constanţa

În această după-amiază, câteva sute de poliţişti sunt aşteptaţi la un protest în faţa Prefecturii Constanţa. Protestul va începe la ora 14.00 şi este autorizat pentru două ore, anunţă Mediafax.

"La miting se vor prezenta numai cei care sunt în afara orelor de program sau în concediu, nu vor veni poliţişti aflaţi în timpul serviciului. Nu vrem să afectăm în niciun fel activitatea instituţiei şi nici nu îndrumăm oamenii să săvârşească abateri", a precizat pentru Mediafax comisarul şef Ion Vasilică.
În ziua protestului, poliţiştii de frontieră sunt mai vigilenţi
În schimb, poliţiştii de frontieră din Timiş protestează prin controale amănunţite. La fel fac şi colegii lor de la Arad.
"Protestul nostru se desfăşoară de astăzi dimineaţă printr-un exces de zel la frontieră. Practic, fiecare maşină care intră şi iese din ţară este supusă unui control amănunţit. De asemenea, poliţiştii de frontieră nu vor mai participa la cursuri, la trageri şi vor respecta întocmai programul de lucru", a declarat vicepreşedintele Sindicatului Poliţiştilor de Frontieră din Timiş, Viorel Popa.

Agenţii ies în stradă ca să protesteze nu să dirijeze traficul

Câteva sute de poliţişti sunt aşteptaţi să participe, în această după-amiază, la un miting în faţa Prefecturii Constanţa. Ei sunt nemulţumiţi de reducerea salariilor cu 25 la sută, dar şi restructurările şi disponibilizarile anunţate pentru perioada următoare.
Liderii sindicali care au anunţat protestele poliţiştilor nu cunosc Statutul poliţiştilor şi trebuie să-şi facă datoria, pentru că altfel vor suporta rigorile legii, anunţa la sfârşitul săptămânii trecute ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga.
Calendarul protestelor
Poliţiştii nu sunt singurii care protestează. Şi aţi bugetari sunt gata să iasă în stradă. Confederaţia Sindicală Democrată din România (CSDR) a renunţat la protestele programate pentru azi şi mâine în faţa Guvernului, după ce premierul Emil Boc le-a promis reprezentanţilor confederaţiei o întâlnire, în următoarea perioadă.
CALENDARUL PROTESTELOR (Sursa:Realitatea TV)
20 septembrie – pichete CSDR, CARTEL ALFA în toată ţara
21 septembrie – pichete BNS, CARTEL ALFA
22 septembrie – marş şi miting în Piaţa Victoriei – CNSRL Frăţiaa
23 septembrie – pichete ale federaţiilor din educaţie şi sănătate – Cartel Alfa
24 septembrie – pichete ale federaţiilor din sectorul economic, poliţie şi penitenciare
27 septembrie – pichete ale federaţiilor din administraţie şi chimie
28 septembrie – marş de protest de la Piaţa Victoriei până la Piaţa Muncii – BNS şi CNSLR Frăţia
5 octombrie – pichet la Palatul Cotroceni
Vom reveni cu amănunte

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: