Mâine este ziua în care Fenechiu poate fi trimis la închisoare sau achitat. Ultimul termen în Dosarul "Transformatorul", amânat cu o zi din cauza vremii
- Marian Păv ăla şc
- 30 ianuarie 2014, 13:13
Completul de cinci judecători al instanței supreme au stabilit ca mâine să fie ultimul termen al recursului dosarului în care liderul liberar este acuzat că a prejudiciat statul cu șapte milioane de lei. Fenechiu a vândut transformatoare din anii '70, la prețuri moderne.
UPDATE 11.25. Curtea arată că toți acuzații și avocații știau de acest termen și de împrejurarea susținută și parțial dovedită, în sensul imposibilității prezenței din motive meteorologice. Admite solicitările și a stabilit un nou termen pe 28 ianuarie, orele 13. UPDATE 11.10. Se reia apelul. Lipsesc Relu și Lucian Fenechiu, Damian Bogdan, Mihai și Petru Andronache. Sunt prezenți foștii directori Electrica Ion Marghidan și Ioan Turbatu. Magistratul asistent spune că s-a luat legătura cu avocații din oficiu. Gheorghe Mateuț, avocatul lui Fenechiu susține că al său client este în imposibilitate de deplasare datorită condițiilor meteo. Nu se poate circula de la Iași la București. În replică, președinta Completului, Livia Stanciu susține că are în fața o situație a drumurilor blocate în care se arată că se poate circula de la Iași. Avocat: Au vrut să plece ieri, pe la Tecuci și Galați, nu au putut. Au încercat cu trenul și avionul, nu s-a circulat. Judecător: Am intrat pe site-ul CNADNR și am văzut că se poate circula pe respectivul tarseu. Avocat: Fenechiu vrea să vină, să dea un supliment de declarație, să aibă ultimul cuvânt. La fel susține și avocatul lui Lucian Fenechiu. Procuror: Motivele de amânare nu împiedică judecarea recursului. Se poate judeca astăzi. UPDATE10.52. Avocatul lui Fenechiu susține că al său client încearcă să ajungă în București. A plecat de dimineață din Iași și în era ultima oară când a vorbit cu el pe la Râmnicu Sărat. Ședința se reia în 30 minute, până vin avocații din oficiu. UPDATE 10.35. Ședința de judecată a fost suspendată. UPDATE 10.27. A început procesul. Relu Fenechiu și fratele său Lucian, și el inculpat în dosar, lipsesc din sala de judecată. Totodată, nu s-au prezentat nici foștii directori ai Electrica și ei acuzați în acest dosar. Ion Marghidan și Ioan Turbatu, directori ai SISEE Moldova, sunt singurii care s-au prezentat la Înalta Curte. Relu Fenechiu a depus la dosar, zileie trecute, mai multe documente prin care arată cum trebuia desfășurată procedura de achiziție. Avocatul lui Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova, a cerut amânare din cauza vremii. Inculpatul Mihai Bogdan Damian, partener de afaceri al liderului PNL, a cerut prin fax amânarea dosarului tot din cauza stării meteo. Acesta vrea să dea un supliment de declarație și să aibă ultimul cuvânt. Și avocatul lui Damian a cerut amânare, motivând că are examene la Facultatea de Drept din Cluj, unde este profesor. Instanța a cerut magistratul asistent să ia legătura la Barou pentru ca mai mulți avocați din oficiu care lipsesc să fie chemați.
UPDATE 10.15. Relu Fenechiu nu a ajuns până la această oră la Înalta Curte, procesul său nu a început. Au ajuns, în schimb, o parte dintre complicii săi. În ședința de astăzi se vor pune concluziile finale, la ultima întâlnire, de la începutul lunii ianuarie, magistrații au decis să primească la dosar o expertiză extra-judiciară făcută de Fenechiu.Cu toate acestea, cei cinci judecătorii ai Înaltei Curți au decis să nu mai fie audiați noi martori și să nu se facă noi expertize. Cu toate acestea, termenul de astăzi ar putea fi amânat în cazul în care avocații lui Fenechiu vor cere aceasta, solicitare motivată pe starea vremii și faptul că liderul PNL trebuie să vină din Iași. Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.
Toate condamnările din dosar: Pe 12 iulie, un complet de trei judecători de la Instanţa Supremă l-a condamnat pe Relu Fenechiu la 5 ani de închisoare cu executare, aceeaşi pedeapsă fiind dată şi fratelui acestuia, Lucian Fenechiu. Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova: 6 ani de închisoare Ion Mărghidan, director general al SISEE Moldova: 6 ani de închisoare Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova: 7 ani de închisoare Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor: 5 ani de închisoare Lucian Fenechiu, fratele ministrului: 5 ani de închisoare Mihai Bogdan Damian, partener de afaceri cu fraţii Fenechiu: 5 ani de închisoare Deciziile au fost contestate la completul de 5 judecători de la . Instanţa a mai decis ca inculpaţii să plătească prejudiciul, aproximativ 7 milioane de lei, şi a menţinut sechestrele asiguratorii puse pe case, conturi şi autoturisme. "Dosarul Transfomatorul" În "Dosarul Transformatorul", Relu Fenechiu, fratele său Lucian Fenechiu şi unul dintre partenerii de afaceri, Bogdan Damian, au fost trimişi în judecată pentru 39 de infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu şi 7 acuzaţii de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice. În total: 46 de infracţiuni. Combinaţia cu bulibaşa Ceilalţi trei acuzaţi -Ioan Turbatu, Ion Mărghidan, Petru Andronache- sunt foştii şefi ai Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova, care au avizat achiziţiile frauduloase şi au favorizat firmele din Grupul Fene. Prejudiciul este de aproximativ şapte milioane de lei. Era vorba, în special, de achiziţii de transformatoare electrice vechi, cumpărate ca şi cum ar fi noi. În timpul anchetei, procurorii DNA au descoperit că trei dintre firmele controlate de Relu Fenechiu (Fene Grup, Tehnorom şi La Rocca) au cumpărat echipamentele de la Dragoş Stănescu, unul dintre liderii romilor din judeţul Iaşi. Echipamentele erau din anii ’70, dar au fost vândute ca noi şi la preţuri supraevaluate către SISEE Moldova. Bulibaşa a turnat la DNA că i-a avut parteneri de afaceri pe cei doi fraţi Fenechiu şi că "le-a vândut toată marfa de pe stoc". Mai mult, angajaţii acestuia au explicat că transformatoarele erau de la fier vechi.