Evenimentul Zilei > Actualitate > Ziua iei, pe biciclete, la Timișoara
Ziua iei, pe biciclete, la Timișoara

Ziua iei, pe biciclete, la Timișoara

Pete 300 de timișoreni s-au îmbrăcat în cămăși populare moștenite în familii și au pedalat duminică, prin oraș, celebrând ”ia românească pe bicicletă”. Evenimentul a fost inițiat de echipa “Verde pentru Biciclete” cu ocazia Zilei Internaționale a Iei.

”Fundația Bega consideră că e fundamental să ne cunoaștem trecutul și să respectăm tradițiile românești. Grija față de valorile autentice va fi mesajul pe care ne dorim să îl transmitem tuturor timișorenilor. Prin intermediul acestui eveniment, ne propunem să readucem în discuție frumusețea portului românesc”, a declarat Romina Faur, project manager „Verde pentru Biciclete”. La finalul turei prin oraș, bicicliștii s-au oprit  în Parcul Poporului, unde au avut a loc câteva ateliere dedicate tradițiilor românești.

Ia este celebrată de anul acesta la nivel internațional.  Chiar și primarul capitalei americane, Muriel Bowser, a proclamat ziua de 24 iunie 2016 drept ”Ziua Universală a iei” în Washington D.C. În textul docuemntului se arată că ia a devenit un simbol internaţional al culturii române şi o sursă de inspiraţie pentru mari creatori de modă.