Ziua Franței. Eroii în halate albe, tratați cu o Marsilieză
- Magda Spiridon
- 15 iulie 2020, 02:00
The Thelegraf. Franța înjumătățește trupele care participă la Ziua Bastiliei, pentru a aduce un omagiu angajaților din domeniul sănătății care se luptă cu Covid-19 în contextul celei mai grave crize postbelice.
Franța s-a angajat să plătească asistenților medicali și sociali un spor de 183 € (165 lire sterline) pe lună, onorându-i pe eroii din domeniul sănătății naționale într-o ceremonie de dimensiuni reduse.
14 iulie este, de regulă, o ocazie pentru armată să-și etaleze mușchii la parada militară uimitoare de pe Champs-Elysées urmată de o seară de artificii spectaculoase. Însă, pentru prima dată din anul 1945, ceremonia a fost organizată pentru personalul din domeniul sănătății aflați în prima linie, tratați cu o Marsilieză vibrantă și a căror luptă împotriva pandemiei de coronavirus, președintele Emmanuel Macron a asemănat-o cu „un război”.
Având în vedere că Franța este tulburată de o creștere a infecțiilor într-o țară în care numărul de decese a depășit acum 30.000, străzile au fost pustii, în timp ce trupele și vehiculele blindate au defilat pentru a comemora anul 1789, atacarea fortăreței Bastilia care a dat startul Revoluției Franceze.
Între timp, jumătate din numărul obișnuit de soldați, aproximativ 2.000, s-au adunat în Piața Concordiei înainte ca cei 2.500 de invitați să fie organizați cu atenție pentru respectarea distanței sociale.
Ca de obicei, Patrouille de France a pictat cerul în roșu, alb și albastru în două survolaje tricolore.
Însă, într-o apariție rară, Typhoon-urile britanice au zburat de asemenea în formația comună cu omologii lor galici deasupra Parisului central, aducând un omagiu lui Charles de Gaulle, la 80 de ani de la apelul său istoric din Londra pentru rezistența franceză împotriva ocupației naziste.
Atenția a fost îndreptată spre lupta împotriva virusului care a implicat și armata franceză în cea mai gravă criză a țarii de la cel de-al doilea război mondial.
În locul liderilor mondiali, mulți dintre invitați au fost medici și asistente, dar și angajații ai supermarketurilor și ai azilelor, aflați în prima linie pentru a sprijini Franța în timpul restricțiilor draconice la nivel național. De asemenea, printre oaspeții de onoare au fost și familiile personalului medical care au decedat din cauza virusului.
„În mod excepțional, anul acesta, armata noastră ... va ceda locul principal femeilor și bărbaților în uniformă medicală care au luptat" împotriva virusului și care rămân „bastioane pe timp de criză", a declarat președintele Macron într-un discurs adresat oficialilor militari luni.
El a adus un omagiu armatei pentru construirea unui spital de campanie și transportarea pacienților cu avioane de marfă sau cu trenuri de mare viteză, organizate în mod special.
Reprezentanții Germaniei, Elveției, Austriei și Luxemburgului au fost, de asemenea, invitați să li se arate recunoștința pentru faptul că au primit în total 161 de pacienți francezi la terapie intensivă.