„Ziua fără apă caldă” nu a fost decât începutul. Datoriile ascunse ar putea sista energia termică

„Ziua fără apă caldă” nu a fost decât începutul. Datoriile ascunse ar putea sista energia termică

Bucureștenii stau în frig, cu toate că și-au achitat facturile. Situația este mult mai gravă, iar șefii de la RADET și ELCEN nu scot niciun cuvânt.

Autoritățile locale, șefii de la Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice București (RADET) și cei de la Electrocentrale București (ELCEN -care produce energia termică) ascund o problemă care la iarnă s-ar putea agrava: zeci de mii de familii din Capitală riscă să înghețe de frig. Concret, în timp ce bucureștenii din sectoarele 2, 3 și 4 stau deja fără apa caldă și în frig, cei responsabili de această situație ridică din umeri, dau vina pe alții și susțin că nu este nimic grav. Cert este că apa caldă nu a mai ajuns în case pentru că Distrigaz a oprit gazele, pe motiv că ELCEN, condusă de Gabriel Ignat, nu a plătit facturile. Deși au dat asigurări, ieri, că situația s-a rezolvat, mulți bucureșteni spun că trebuie să lase robinetele deschise cel puțin o jumătate de oră pentru ca, în final, pe țeavă să vină o apă călâie. Revoltător, se mai plâng oamenii, când vine factura sunt taxați ca și cum ar fi consumat numai apă fierbinte.

Datorii de zeci de milioane de lei

Culmea este că oamenii stau în frig din cauza datoriilor, deși au facturile la zi. Edilul-șef al Capitalei, Sorin Oprescu, a explicat că nu se justifică acțiunea Distrigaz, de oprire a gazelor. Referinduse la adresa Distrigaz Sud Reţele SRL, prin care se afirmă că ELCEN are o creanță de 88,86 milioane lei, Oprescu spune că RADET și Primăria au achitat cantitățile de energie termică cumparate de la ELCEN. Și dacă problema datoriilor s-ar rezolva, bucureștenii tot riscă să stea în frig la iarnă din cauză că Regia și ELCEN nu au avut bani de investiții și nu au verificat cum trebuie sistemul de distribuție. De exemplu, zilele acestea a cedat un cazan de apă caldă la CET Sud, iar la punctele termice nu sunt piese de schimb și unelte, ca să se intervină în caz de avarii. „Sunt probleme mari în sistem, la iarnă riscăm avarii”, au dezvăluit, pentru EVZ, surse din RADET și ELCEN. Inspectorii Curții de Conturi au constat că șefii RADET, din ultimii 10 ani, au prejudiciat instituția cu 20 de milioane de lei. De mai bine de jumătate de an, Regia este condusă de directori interimari, actualul fiind Mircea Teodorescu. De când au început problemele, nici el, nici președintele Consiliului de Administrație, Costin Berevoianu, nu au fost de găsit.