ZIUA DEMISIEI LUI GRINDEANU. Primul ministru "s-a milogit de ambasadorul SUA", "refuză să demisioneze", "este eroul Dreptei!" Scenarii fantastice și informații de culise marchează criza politică din PSD

ZIUA DEMISIEI LUI GRINDEANU. Primul ministru "s-a milogit de ambasadorul SUA", "refuză să demisioneze", "este eroul Dreptei!" Scenarii fantastice și informații de culise marchează criza politică din PSD

Astăzi, în Biroul Executiv al PSD se va decide soarta guvernului Grindeanu. În ultimele zile am asistat la o sarabandă a declarațiilor politice și speculațiilor jurnalistice fără precedent.

În ședința Comitetului Executiv al PSD, au două posibilități: fie îi retrag sprijinul politic lui Sorin Grindeanu și miniștrii din Cabinet își prezintă demisiile, fie îl susțin în continuare pe premier, ceea ce pare improbabil.

Pe de altă parte, există și variantă moțiunii de cenzură care ar urma să fie depusă de PSD împotriva propriului guvern.

Vă prezentăm un tablou al principalelor speculații.

Radu Tudor, Antena 3 a prezentat un punctaj cu ultimele informații, comentate pe tot parcursul zilei de ieri. Potrivit acestuia, desfășurarea evenimentelor a fost cam așa:

1. În noapte de 12 spre 13 iunie, premierul Sorin Grindeanu a sosit din Croația unde a efectuat o vizită de lucru. El a fost chemat la sediul PSD din strada Ion Ionescu de la Brad de către Liviu Dragnea. În sediu erau și o serie de lideri apropiați lui Dragnea.

2. După miezul nopții, Dragnea, Grindeanu și liderii PSD chemați de președintele partidului au început o discuție furtunoasă. De la început dialogul a fost foarte tensionat.

 

3. Președintele PSD, Liviu Dragnea, nu s-a aventurat ă ceară demisia premierului, așa cum a apărut pe surse în presă. În schimb, locotenenții lui Dragnea, președintele executiv Niculae Bădălău și vicepreședintele Paul Stănescu, au adus acuzații dure premieruui și i-au cerut acestuia demisia.

4. Motivele demisiei cerute de baronii Bădălău și Stănescu, locotenenții lui Dragnea, nu au fost etrem de clare. Unul dintre ele este că „nu s-au aplicat niște măsuri din cele peste 300 prevăzute de programul de guvernare”.

5. Premierul Sorin Grindeanu a ascultat, și-a expus punctul de vedere, susținându-și cauza și pledând pentru a nu se declanșa o criză politică gravă și instabilitate.

6. Sorin Grindeanu a spus explicit în fața lui Dragnea, Bădălău, Stănescu: „Nu demisionez!”

7. Sorin Grindeanu a explicat conducerii că demisia sa nu poate fi cerută de niște lideri adunați ad-hoc, că demisia ar fi o încălcare a statutului PSD.

8. Sorin Grindeanu a explicat că e ferm hotărât să nu cedeze nici zilele următoare și că doar un congres PSD poate în mod legal să decidă schimbarea unui premier al partidului.

Niici scriitori de tabloid nu au rămas insensibili la această criză politică. Tache de la Național a venit ca de obicei cu o informație greu de confirmat:

Grindeanu  s-a milogit de Klemm, care oricum mai sta doar cateva zile in fruntea ambasadei, ca sa-l pastreze in functie. Textual, premierul s-ar fi plans ca „lupta anticoruptie va fi inabusita de catre cei doi presedinti penali ai Camerelor Parlamentului”. In plus, Grindeanu vrea sa-i dea o lovitura de sah mat lui Liviu Dragnea la sedinta CEx de maine, iesind public ca isi va prezenta demisia doar daca George Maior va fi numit in locul sau la Palatul Victoria. Propunere aberanta din partea lui Grindeanu din moment ce seful Guvernului nu are nicio atributie de a conditiona nominalizarea unui premier. Mai ales in conditiile in care ar avea destule explicatii de dat in cazul politistei Puica.

Mult mai analitic a fost aseară la România TV Bogdan Chireac a cărui analiză pleacă de la aceeași informație: Grindeanu refuză să demisioneze!

”Lupta e fară milă. E a treia întâlnire în care s-a cerut demisia, dar premierul e tare pe poziție. În România premierul e foarte greu de demis, se merge pe demisia membrilor Cabinetului.

Mâine la CEx ar trebui să se tranșeze cumva. Situația e de nesuportat. S-a ajuns în situația în care nu știi cu cine să vorbești. Parteneri străini, chestiuni de administrație, ministere, trebuie luată o decizie rapid. Este fundamental.

Eu nu cred ca se va tranșa mâine. De la Palatul Cotronceni nu văd nicio reacție. Domnul Iohannis s-a opus inițial Guvernului Grindeanu. Acum mesajul este de stabilitate, deși nu și-a afirmat public susținerea pentru Grindeanu. Dar văd că Opoziția îl susține pe Grindeanu.

Probabil nu tot partidul este de acord la urma urmei. Mă gândesc că la un posibil vot de cenzură, votul PNL s-ar putea să conteze.

Dacă conflictul se adâncește să știți că va fi o chestiune de ori Grindeanu, ori Dragnea. Dacă Dragnea apasă pedala să demisioneze Grindeanu, iar Grindeanu rămâne pe post, cel care pierde foarte mult politic este Dragnea.

Decizia politică este la el. Dar dacă după atac Grindeanu rămâne pe loc, există riscul ca Liviu Dragnea să piardă partidul oricât ar fi de mare.

Dacă domnul Dragnea are o bănuială că Guvernul a fost răpit de serviciile secrete, trebuie să iasă public.

Problema este că nivelul uriaș de credibilitate de la alegeri va suferi dacă schimbi Guvernul fără o explicație valabilă. Problema e că trebuie să existe o explicație și pe plan extern și pe plan intern”,

a precizat analistul politic la România TV.