Restricțiile impuse de autoritățile române pe fondul pandemiei de coronavirus au suferit noi modificări. Astfel, începând de joi, 9 decembrie, urmează relaxarea unor măsuri sanitare ce vizează atât populația, cât și operatorii economici. Programul de activare al acestora din urmă se va prelungi, iar românii se vor putea bucura în liniște de Sărbătorile de iarnă.
Autoritățile române au decis să relaxeze restricțiile impuse pentru a limita răspândirea coronavirusului. Începând de joi, 9 decembrie, în urma propunerilor venite din partea CNSU și aprobate de Guvernul României, câteva măsuri majore se vor ridica. Printre acestea, se numără:
Lista restricțiilor ce vor fi relaxate de joi, 9 decembrie
-Eliminarea restricțiilor de circulație pe parcursul nopții;
-Prelungirea intervalului orar de funcționare a agenților economici, magazinelor și restaurantelor de la ora 21.00 la 22.00;
-Eliminarea obligativității purtării măștii de protecție în toate spațiile deschise, cu excepția celor aglomerate, precum spațiile de autobuz, cozi, piețe, târguri etc și a spațiilor închise;
-Permiterea accesului în mall-uri, magazine mari, inclusiv în cele esențiale și a persoanelor care sunt testate negativ cu test PCR 72 ore sau test antigen 48 de ore;
Restaurantele, deschise pe durata întregii nopți de Crăciun
- Permiterea accesului persoanelor în magazinele mai mici de 200 de metri pătrați fără prezentarea documentului care să ateste statutul de vaccinat (în acest caz, operatorul economic trebuie să stabilească numărul maximum de persoane care pot să intre în magazin cu respectarea unei suprafețe de 4 metri pătrați pentru fiecare client);
- Majorarea capacității de funcționare, în cazul teatrelor, instituțiilor sportive etc, de la capacitatea de 30% la 50%, cu prezentarea dovezii vaccinării, a trecerii prin boală sau a testării negative împotriva SARS-COV-2.
În ceea ce privește nopțile de Crăciun și Anul Nou, potrivit reglementărilor stabilite de autorități, restaurantele și localurile vor putea funcționa pe durata nopții fără nicio restricție la nivelul programului orar, însă cu limitarea capacității la 50% și cu prezentarea certificatului verde COVID-19.
Valul cinci al pandemiei, după sărbători?
În altă ordine de idei, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat, în ședința de miercuri în care a avut loc aprobarea relaxărilor enumerate, că „trebuie să ținem lucrurile sub control și să nu avem cumva un următor val care să ne pună probleme greu surmontabile”. Astfel, este de preferat ca toți cetățenii să fie vigilenți și precauți chiar și de Crăciun și Anul Nou, pentru a nu-și pune în pericol sănătatea.
Ministrul Sănătății a mai precizat, miercuri, că autoritățile au în lucru un proiect care prevede testarea masivă a populației, precum și alte proceduri ce au legătură cu asigurarea tratamentului ambulatoriu al COVID-19 astfel încât presiunea de pe instituțiile medicale să scadă.
De altfel, premierul Nicolae Ciucă a solicitat miniștrilor noului Executiv să se pregătească pentru valul cinci al pandemiei. „V-aș ruga să demarăm toate elementele de contract, de asigurare a medicamentelor, de asigurare a serviciilor medicale în secțiile ATI și dacă există posibilitatea, trebuie să existe posibilitatea, să îmbunătățim tot ceea ce reprezintă ansamblul de activități pe baza experienței celor patru valuri prin care am trecut până acum”, a spus Nicolae Ciucă.