Zimbrul, specie protejată în România. Câte astfel de mamifere se mai găsesc în țară

Zimbrul, specie protejată în România. Câte astfel de mamifere se mai găsesc în țară

Zimbrul este un mamifer rar și pe cale de dispariție. De altfel, în România, la începuturile anilor 1700, nu se mai găsea nici un astfel de exemplar. În 1958 a fost adusă o familie de zimbri din Polonia pentru ca animalul să fie reintrodus în faună.

Zimbrul este unul dintre mamiferele care a dispărut pentru 200 de ani de pe teritoriul țării noastre. Doar că în 1958 mai mulți fermieri și-au unit forțele pentru a aduce din Polonia o familie de zimbri.

Podarec și Polonka s-au numit cei doi, iar prin intermediul lor s-a reușit formarea a mai multor nuclee de zimbri. Până în 2003 toate aceste nuclee s-au aflat în captivitate, abia apoi s-a reușit eliberarea animalelor. Mai exact în 2012 au fost eliberați primi 5 zimbri în zona Parcului Natural Vânători, Neamț.

În acest moment în afară de această zonă și în Munții Țarcu și în Munții Făgăraș se găsesc câteva zeci de exemplare de zimbri. La acest moment, potrivit datelor de la autorități ar fi 214 de zimbri și 20 de pui, semn că natura i-a primit cu brațele deschise. Zimbrul este o specie cheie pentru fenomenul de ”resălbăticire”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Zimbrul ajută la echilibrarea florei

Mai ales că alimentația lui are un impact real asupra vegetației. Acest mamifer mănâncă iarbă, puieți arbuști, dar răscolește nisipul și noroiul menținând astfel o diversitate bogată biologică. El reprezintă hrană pentru urși, lupi sau râși. Nici la nivel mondial lucrurile nu stau foarte bine cu privire la populația de zimbri.

Mai exact, în 2020, la nivel mondial, studiile arată că populația de zimbri este de 9.100 de exemplare. Dintre acestea 6.819 se află în libertate. Practic, 20% din populația de zimbri de pe tot globul se află în captivitate și 6% în semi-captivitate. Sunt 34 de țări unde există populații cu astfel de mamifere.

Belarus este campioană în domeniu cu 2.356 de exemplare. Polonia este următoarea cu 2.316 exemplare. Rusia are avea și ea 1.798 de exemplare. În toate țările o parte din aceste exemplare se află în libertate, restul sunt în captivitate. Dintre exemplare din România 127 s-ar afla în libertate. 38 sunt în captivitate și restul sunt în semi-captivitate.