Evenimentul Zilei > Social > Zilele „Eminescu”, politizate la Mehedinţi
Zilele „Eminescu”, politizate la Mehedinţi

Zilele „Eminescu”, politizate la Mehedinţi

După Revoluţie un grup de oameni de cultură au hotărât să marcheze ziua de naştere a poetului naţional printr-un festival denumit generic „Festivalul Mihai Eminescu”. Au fost ediţii în care omagierea poetului naţional se transforma într-o adevărată manifestare culturală, cu expoziţii de medalii lucrări Eminescu, dar şi cu premii acordate unor scriitori locali, la început, apoi naţionali şi internaţionali în ultimul timp.

Anul acesta la cea de-a 25 –a ediţie, „Festivalul Mihai Eminescu” s-a transformat într-un bussines cultural de grup prin acordarea de premii unor autori mai mult pe criterii politice.

Bunăoară, juriul festivalului a acordat un premiu Irinei Drăghiea, cunoscută de cei prezenţi doar ca fiind fiica prefectului de Mehedinţi, Nicolae Drăghiea. Apoi, după discursuri laudative ale organizatorilor care amintesc de cultul personalităţii, juriul festivalului a acordat marele premiu „scriitorului de talie europeană”, Klaus Iohannis pentru volumul „Pas cu pas”. Premiul a fost primit de consilierul prezidenţial Andrei Dan Muraru care, invitat la cuvânt nu a reuşit decât să spună un „Multumesc pentru premiu din partea preşedintelui Klaus Iohannis”.

După două zile de festival, membrii juriului şi o parte din organizatori au participat la o agapă la Mănăstirea Sfânta Ana, cunoscuta ctitorie a ziaristului Pamfil Şeicaru de la Orşova.