Astfel, pe cei care până acum își permiteau să facă scandal în spital sau la școală îi așteaptă zile grele.

„Proiectul de lege prevede o nouă încadrare juridică, cea de ultraj, precum si înăsprirea pedepselor pentru cei care agresează personalul medical sau didactic aflat în exercitarea atributiilor de serviciu. Apreciem că acest lucru va duce la descurajarea unor astfel de situații și va permite cadrelor medicale și didactice să poată acționa eficient în interesul elevilor și pacienților”, se arată în expunea de motive a proiectului.

Proiectul de act normativ mai prevede că  „agresarea personalului medical și didactic, aflat în timpul și în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, să fie încadrată la ultraj, similar cu cea a polițiștilor și jandarmilor, iar astfel pedepsele să fie majorate cu 50%”. Proiectul, inițiat de un grup de deputați PSD, va fi trimis spre dezbatere și adoptare plenului Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată. Studii fãcute de Ministerul Educației arătă că, în ultimii ani, 2400 de elevi și-au agresat profesorii, iar 5% dintre aceștia chiar i-au lovit, scrie vremeanoua.ro.

Dacă proiectul care a trecut de Camera Deputaților va fi validat și de forul decizional, Senatul, profesorii vor lucra 8 ore pe zi, nu mai au voie să facă meditații, vor fi evaluați ierarhic. Mai mult, răspunderea pentru faptele proprii este mult mai mare, plus că răspund pentru notele mici ale elevilor.

În domeniul sanitar situația e și mai alarmantă, datele oficiale arătând că patru din cinci medici sunt agresați de pacienți. Cele mai grave probleme au loc în unitățile de primiri urgențe, acolo unde pacienții în stare de ebrietate sau însotitorii acestora îi împiedică pe medici să-și facă meseria, îi lovesc sau le vorbesc urât.