SIE a reacționat la solicitarea de a explica destinația celor 9,8 milioane de euro, obținuți în iulie 2005, abia după ce ce în „Evenimentul zilei” a apărut articolul în care se ridica întrebarea: „Aceștia să fie banii de răscumpărare?”. Serviciul secret a răspuns că banii au fost cheltuiți „legal”, deși EVZ nu a scris și nu a sugerat așa ceva. EVZ a arătat însă că Anexa 3 de la rectificarea de buget din vara lui 2005 (unde sunt detaliate cheltuielile fiecărei instituții de stat) nu a apărut în Monitorul Oficial în format electronic și nu poate fi găsită nici în baza legislativă a Camerei Deputaților, nici în cea a Consiliului legislativ, fapt cu totul neobișnuit. În expunerea de motive a rectificării, efectuate prin OUG, nu se precizează de ce SIE a avut nevoie de o suplimentare de peste 10%. La aceeași rectificare s-a suplimentat bugetul pentru „Cheltuieli materiale și servicii” al Președinției cu circa 1,3 milioane de euro, iar cel al SRI, la același capitol, cu aproximativ 9,83 milioane de euro.

„Respectarea tuturor reglementărilor”

Marți, EVZ a întrebat SIE: „Ca re a fost destinația sumei de 300.000.000 mii lei vechi, alocată SIE la rectificarea de buget din 5 iulie 2005, la capitolul Servicii?”. Miercuri, la ora 14.00, SIE a răspuns că sumele care fac obiectul rectificării bugetare din anul 2005 „au fost solicitate în conformitate cu nevoile generale ale Serviciului”. Iată răspunsul integral al acestui serviciu secret: „Urmare solicitării dvs, înregistrată în SIE sub nr. 73463 din 18.08.2015, vă comunicăm următoarele: sumele care fac obiectul rectificării bugetare din anul 2005 au fost solicitate în conformitate cu nevoile generale ale Serviciului și acordate potrivit OUG nr. 66/2005, aprobată prin Legea nr. 353/2005. În context, precizăm că execuția fondurilor s-a efectuat cu respectarea tuturor reglementărilor legale în materie, aspecte confirmate de rezultatele controalelor de legalitate și oportunitate desfășurate de instituțiile abilitate”. Răspunsul SIE nu clarifică întrebările puse de EVZ despre destinația sumei de 9,8 milioane de euro, dar nici nu neagă posibilitatea ca aceasta să fi fost suma pentru răscumpărarea ziariștilor răpiți în Irak.

SRI a coordonat eliberarea

Senatorul PNL Marius Obreja, membru al Comisiei de control a SIE și președinte al Comisiei de apărare, a arătat, pentru „Evenimentul Zilei”, că operațiunea de eliberare a jurnaliștilor răpiți în Irak a fost coordonată de SRI. Obreja a mai spus că tot ceea ce poate face Comisia SIE este să întrebe acest serviciu cum au fost cheltuiți banii de la rectificarea din 2005, dar controlul parlamentar este blocat de faptul că, în prezent, există un dosar penal legat de răpire. Pe perioada anchetei penale, cercetarea parlamentară este oprită. Potrivit senatorului PNL, până acum, la Comisia de control a SIE nu s-a discutat despre acest caz.