Evenimentul ZileiInternationalUPDATE. Bruxelles, zi de foc. Vălean, față-n față cu TRAN. Avizul comisiei

UPDATE. Bruxelles, zi de foc. Vălean, față-n față cu TRAN. Avizul comisiei

UPDATE. Bruxelles, zi de foc. Vălean, față-n față cu TRAN. Avizul comisiei
Candidata la postul de comisar european pentru transporturi, Adina Vălean, va fi audiată joi, la Bruxelles, în Comisia de transport şi turism a Parlamentului European (TRAN), începând cu ora locală 13:00 (14:00 ora României).

UPDATE:

Comisia pentru Transporturi a Parlamentului European a audiat-o, joi, pe Adina Vălean, propusă pentru funcția de comisar european din partea României. Vădean a fost avizată cu 36 de voturi „pentru”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceasta a afirmat că până în 2050 vrea ca UE să ajungă la neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon, fapt care a fost apreciat de membrii Comisiei.

În ceea ce privește Pactul ecologic european (Green Deal), Adina Vălean a declarat că nu poate fi finalizat fără plasarea transporturilor în centrul său, însă mobilitatea verde trebuie să servească intereselor cetățenilor.

În deschiderea intevenţiei sale, Adina Vălean a afirmat că sunt necesare eforturi suplimentare pentru atingerea obiectivelor de neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon.

Audierea a început la ora 13:00 (ora 14:00 a României), ea primind săptămâna trecută aviz pozitiv și din partea parlamentarilor români.

Comisia pentru Afaceri Juridice din Parlamentul European (Comisia JURI) a dat aviz favorabil, în ședința de marți a forului legislativ, pentru Adina Vălean, propusă comisar european pentru Transporturi, dar și pentru propunerile de comisari din partea Franței și Ungariei.

Votul în PE pentru Executivul UE propus de președintele-ales Ursula von der Leyen va avea loc într-o sesiunea plenară programată pe 27 noiembrie, potrivit digi24.ro

 

Ştirea iniţială:

Audierea Adinei Vălean în comisia TRAN va dura trei ore.

Comisarul desemnat va face o prezentare introductivă de 15 minute, urmată de întrebări ale eurodeputaţilor. În total, vor fi 25 de întrebări: un minut pentru fiecare întrebare, urmată de răspunsul comisarului desemnat şi de o posibilă întrebare suplimentară din partea eurodeputatului.

Preşedintele TRAN este Karima Delli (grupul Verzilor), iar cei patru vicepreşedinţi sunt Sven Shulze (grupul PPE), Istvan Ujhelyi, Andris Ameriks (ambii din grupul S&D) şi Jan-Christoph Oetjen (grupul Renew Europe).

Din TRAN fac parte şi eurodeputaţii români Gheorghe Falcă (PPE), Marian-Jean Marinescu (PPE), Cristian Terheş (S&D), ca membri deplini, în timp ce Clotilde Armand (Renew Europe) şi Maria Grapini (S&D) sunt membri supleanţi.

Tot joi sunt audiaţi candidatul francez Thierry Breton, căruia i s-a atribuit portofoliul „Piaţa internă”, în Comisia de industrie, cercetare şi energie (ITRE), şi candidatul ungar Oliver Varhelyi, care a primit portofoliul „Vecinătate şi extindere”, în Comisia de afaceri externe (AFET).

Audierile celor trei candidaţi vor fi urmate de şedinţe în care preşedintele şi reprezentanţii grupurilor politice (coordonatori) din diferite comisii parlamentare vor evalua comisarii desemnaţi. Conferinţa preşedinţilor de comisii va evalua rezultatul audierilor în seara de 14 noiembrie şi va transmite concluziile sale Conferinţei Preşedinţilor, formată din preşedintele PE şi liderii grupurilor politice. Aceasta va face o ultimă evaluare şi va decide încheierea audierilor în şedinţa sa din 21 noiembrie.

Ulterior, preşedintele-ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va prezenta întregul Colegiu al comisarilor desemnaţi şi programul Comisiei Europene în cadrul sesiunii plenare a PE din 25-28 noiembrie.

Noua Comisie Europeană va fi aleasă cu majoritatea voturilor exprimate în plen, prin apel nominal. Votul în plenul PE este prevăzut pentru 27 noiembrie, la Strasbourg.


Accesează: